Direct naar artikelinhoud
Coronacrisis

Expert: ‘Niet overtuigd dat er enkel in cafés een probleem is’

Café Daringman in de Brusselse Dansaertwijk.Beeld Tim Dirven

Alle cafés gaan voor een maand op slot en alcohol in de openbare ruimte wordt verboden. Het Brussels gewest neemt drastische maatregelen om de snelle verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Goed dat er maatregelen komen, reageren Brusselse artsen, maar ze zijn wel aan de late kant. 

Vanaf deze ochtend 7 uur zijn de Brusselse cafés op slot. Ook feestzalen en sportkantines moeten een maand de deuren sluiten, zo heeft de gewestregering bekend gemaakt na een overleg van de crisiscel. Amateursportwedstrijden mogen nog doorgaan, maar er mag geen publiek aanwezig zijn. De Rode Duivels mogen vanavond wel 7.000 toeschouwers ontvangen voor de oefenwedstrijd tegen Ivoorkust. Aanvankelijk waren er dat nog 11.000.

De maatregelen zijn bedoeld om de snel stijgende coronacijfers in Brussel een halt toe te roepen. De positiviteitsratio van de afgenomen testen, 14,3 procent, is het dubbele van het nationale gemiddelde. Elke dag zijn er 540 nieuw vastgestelde gevallen. Van alle Europese hoofdsteden is alleen in Madrid de situatie nog erger.

Restaurants 

Omdat er in Brussel al weken alarmbellen afgaan, vinden sommige artsen de maatregelen too little too late. De ziekenhuizen kampen er al met een overrompeling en moeten patiënten laten overbrengen. De effecten van deze verstrenging zullen ook pas over enkele weken te zien zijn. “Enkel het sluiten van de cafés is voor mij onvoldoende”, zegt Kenneth Coenye, hoofdarts van de kliniek Sint-Jan in Brussel. “Ik ben er ook niet van overtuigd dat het probleem zich echt daar situeert.” 

Bovendien geldt de sluiting niet voor heel de horeca. Restaurants mogen nog steeds hun klanten bedienen. Zowel de maatregel als de uitzondering lijkt in die zin afgekeken van Parijs, waar cafés dan maar snacks begonnen te serveren om open te kunnen blijven. 

Voor de verstrenging was er ook al een vervroegd sluitingsuur van cafés. Maar maandag bleek nog dat de politie dat niet kon handhaven, omdat ze geen lijst had die duidelijk aangaf welke zaken nu cafés zijn en welke restaurants. Dat onderscheid zou duidelijk moeten worden in de tekst van het ministerieel besluit, die vandaag in het Staatsblad verschijnt. 

De horeca voelt zich op zijn beurt het kind van de rekening. “Voor veel cafés is dit een fatale doodsteek”, zegt Marc Van Muylders van Horeca Brussel. Hij vraagt zich ook af in hoeverre de cafés al broeihaarden zijn geweest van corona. 

Informatiecampagne 

Brusselse artsen wijzen er ook op dat veel mensen nog steeds onvoldoende op de hoogte zijn van de voorschriften om besmettingen te voorkomen, zoals handen wassen, afstand houden of een mondmasker dragen op drukke plaatsen. “Ik had dan ook de extra maatregel genomen om mensen beter te informeren”, zegt professor Huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB). “Ik zou daarin mensen uit de buurt, straathoekwerkers en influencers betrekken, omdat de klassieke media velen niet bereiken.” 

De hard getroffen gemeente Molenbeek probeert tegen morgen al een tienkoppig covidteam uit de grond te stampen om de straat op te gaan en wil documenten in verschillende talen verspreiden, zo laat de woordvoerder van de burgemeester weten. 

“Ik denk ook dat het belangrijk is dat de nieuwe maatregelen gepaard gaan met een informatiecampagne om mensen van alle leeftijden en achtergronden te bereiken”, zegt infectiologe Erika Vlieghe. “De maatregelen hadden vroeger moeten komen. Maar het is goed dat ze er nu zijn.”