Voor de Tour wilde de Franse overheid nog een oogje dichtknijpen,voor Parijs - Roubaixis dat al minder evident. ©  Photo News

Helleklassieker op de helling: almaar grotere vrees voor Parijs - Roubaix

Na de Amstel Gold Race dreigt corona nog een andere grote koers van de herfstkalender te wippen. Meer nog, een heus monument als Parijs - Roubaix. Door de almaar ergere corona-situatie in Frankrijk is het lang niet zeker dat de Helleklassieker, gepland op zondag 25 oktober, wel kan doorgaan.

De donderwolken boven de herfst-editie van Parijs - Roubaix worden steeds donkerder. Niet dat we niet verlekkerd zijn op een eerste natte editie sinds 2002. De onheils­berichten gaan over het al dan niet doorgaan van Parijs - Roubaix over een goeie twee weken. Na afloop van Luik - Bastenaken - Luik kregen enkele ploegleiders ongerustheid te horen bij de top­leden van ­organisator ASO over Parijs - Roubaix. Bovendien is de corona­situatie in Frankrijk schrikbarend. De maatregelen die gisteren in Brussel werden ingevoerd, gelden al enkele dagen in Parijs.

Parijs - Roubaix start dan wel al ­jaren in Compiègne - 70 kilometer ten noorden van de hoofdstad en behorend tot een ander departement - maar ook in Compiègne is het alarmfase rood. Een derde van studenten op de plaatselijke hogeschool testte positief op Covid-19. Voor de Tour wilde de Franse overheid nog een oogje dichtknijpen, maar voor Parijs - Roubaix is dat al minder evident.

Grotere kans voor Vuelta

Woordvoerder Fabrice Tiano van ASO liet weten dat er nog geen ­beslissing over een annulering werd genomen. “Het klopt dat de huidige coronatoestanden in Noord-Frankrijk niet gunstig ­evolueren, maar voorlopig gaat ­Parijs - Roubaix nog gewoon door. Ook met start in Compiègne. Of er wel of geen ­publiek wordt toe­gelaten, daar zijn we nog niet uit.”

Sowieso heeft de Franse overheid al een verbod op publiek opgelegd voor vier kasseistroken. Lang leek de Vuelta de grote ronde te zullen worden die niet zou kunnen doorgaan. De coronatoestand in Spanje is erg slecht, maar dan vooral in Madrid en uitgezonderd de slotrit gaat het parcours van deze Vuelta over Noord-Spaanse wegen. Regio’s als Aragon, Baskenland, Asturië, Cantabrië en Castilië-Leon worden ruim toebedeeld. Die regio’s zijn erg dunbevolkt. De kans dat de Vuelta doorgaat, is dus momenteel groter dan dat het geval is voor ­Parijs - Roubaix. Voorlopig, althans.

(bvc)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen