Citibank krijgt 400 miljoen dollar boete van Amerikaanse waakhond

De Amerikaanse Citibank stemt in met een boete van 400 miljoen dollar, nadat de toezichthouders in de Verenigde Staten verschillende tekortkomingen in de systemen voor risicobeheer vaststelden.

De Amerikaanse centrale bank Fed en de zogenaamde Office of the Comptroller of the Currency (OCC) vinden dat Citibank geen actie ondernomen heeft om de problemen aan te pakken. ‘Gedurende verscheidene jaren is de bank er niet in geslaagd om een programma met risicobeheer over de volledige onderneming uit te rollen en te handhaven’, klinkt het in een mededeling van het OCC.

‘Herstelprojecten’

Onder meer in het opsporen van witwaspraktijken zou Citibank flink tekort zijn geschoten. De centrale bank eist dat ‘de firma verschillende reeds lang bestaande tekortkomingen corrigeert’. Citibank van zijn bank betreurt dat het niet voldeed aan de verwachtingen van de toezichthouders en deelt mee dat er ‘belangrijke herstelprojecten’ aan de gang zijn.

De financiële autoriteiten geven aan dat de bank al in 2013 op de vingers getikt werd vanwege de misstanden. Sindsdien kreeg Citibank al verschillende boetes van het OCC, goed voor een bedrag van meer dan 70 miljoen dollar. Citibank verbond er zich zeven jaar geleden toe om een commissie aan te stellen om misstanden uit de wereld te helpen, maar daar is volgens de toezichthouder onvoldoende van terechtgekomen.

Flater van 1 miljard

Deze zomer stond Citibank al in de (negatieve) schijnwerpers, na een flater van bijna 1 miljard dollar. Per vergissing had de zakenbank foutieve betalingen uitgevoerd voor een bedrag van 900 miljoen dollar. De meeste begunstigden toonden begrip en stortten het bedrag terug, maar één hefboomfonds weigerde pertinent. Citibank trok daarop naar de rechter.

Om zo’n toestanden te vermijden, maakte Citibank bekend dat het 1 miljard dollar zou pompen in zijn operationele systemen. Ook raakte bekend dat topman Mike Corbat eerder dan voorzien met pensioen zou vertrekken.

Meer