Bedrijfsleiders raken meer beducht voor impact infectieziektes

Bedrijfsleiders over de hele wereld bestempelen werkloosheid de volgende tien jaar als de grootste bedreiging voor de economie. Op korte afstand volgt de verspreiding van infectieziektes als de tweede grootste bekommernis. Dat blijkt uit een rapport van het World Economic Forum (WEF), gebaseerd op een enquête onder 12.012 bedrijfsleiders uit 127 landen.

De respondenten kregen daarbij vragen over dertig potentiële risico’s voorgelegd.

Lockdowns

De aandacht die de bedrijfsleiders voor de werkgelegenheid hebben, hoeft volgens de onderzoekers geen verwondering op te wekken. ‘Door de lockdowns ten gevolge van de coronapandemie is een aanzienlijk deel van de wereldwijde arbeidspopulatie tot een tijdelijke werkloosheid gedwongen,’ aldus het rapport.

‘Velen vrezen dat het probleem de volgende periode nog erger zal worden. Men denkt immers dat een aantal banen die nu tijdelijk zijn opgeschort, ook nooit meer zullen terugkeren.’ Ook een toenemende automatisering en de overgang naar een duurzame economie zou volgens de bedrijfsleiders een aantal functies definitief van de arbeidsmarkt kunnen doen verdwijnen.

Ook de bekommernis over de verspreiding van infectieziektes op de tweede plaats heeft met de coronacrisis een duidelijke verklaring. Tegenover vorig jaar is die bedreiging zelfs met achtentwintig plaatsen gestegen. Fiscale crisissen staan op de derde plaats in de ranglijst met economische bedreigingen, gevolgd door cyberaanvallen en een diepgaande sociale instabiliteit.

Klimaatverandering

‘Maar de risico’s rond de klimaatverandering komen ook steeds meer hoger op de agenda van de bedrijfsleiders’, aldus het rapport. ‘Anderzijds kon worden vastgesteld dat de vrees voor de impact van militante aanvallen is afgenomen.

‘Nu de wereld de ergste coronacrisis achter zich lijkt te laten, hebben bedrijfsleiders een opmerkelijke kans om nieuwe arbeidsplaatsen te creëren, werknemers een degelijk loon te garanderen en nieuwe sociale vangnetten te creëren,’ betoogt Saadia Zahidi, directeur van het World Economic Forum.

‘Dergelijke maatregelen moeten het mogelijk maken om de uitdagingen op de arbeidsmarkten van de toekomst adequaat het hoofd te bieden.’

Meer