Samsung grote winnaar van confrontatie tussen VS en aartsrivaal Huawei

De Zuid-Koreaanse technologiereus Samsung heeft er een uitstekend kwartaal op zitten. De winst steeg met 58 procent op jaarbasis, mede dankzij de restricties die de Verenigde Staten oplegden aan de Chinese concurrent Huawei.

Samsung noteerde een bedrijfsresultaat van 12,3 biljoen Koreaanse won, oftewel ruim 9 miljard euro. Dat blijkt uit voorlopige cijfers, die de markten verrasten. Analisten gingen uit van een resultaat van 10 biljoen won. Ook de omzet van 66 biljoen won was beter dan voorzien. Het aandeel van Samsung geeft 0,33 procent prijs in de nabeurshandel.

Amerikaanse sancties

Later deze maand komt het bedrijf naar buiten met een nettoresultaat en de opbrengsten per bedrijfsonderdeel, maar er vallen al enkele trends op te maken. Zo lijken de gunstige cijfers ingegeven door een groei in smartphoneverkoop. Volgens Bernstein-analist Mark Newman was er vooral vraag naar de nieuwe Galaxy Note 20, hét vlaggenschip van Samsung. Ook de nieuwe opvouwbare smartphone doet het goed.

Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar nam het Chinese Huawei de leidende positie over van Samsung op de smartphonemarkt. Die laatste lijkt nu weer op weg om marktleider te worden, nu zijn rivaal geen toegang meer heeft tot bepaalde componenten. Amerikaanse sancties beperken de mogelijkheden voor Huawei om aan chips en andere onderdelen te raken. Die zijn nodig voor de Android-apparaten van Huawei.

Verizon-deal

Ook breidt Samsung zijn marktaandeel in India uit. Dit komt mede door de oplopende spanningen tussen India en China, waardoor consumenten in India steeds vijandiger worden tegenover Chinese producten. Verder stak Samsung de voorbije maanden minder geld in marketing, wat de winstgevendheid van de het bedrijf ten goede zal komen.

Tot slot loopt de verkoop van netwerkapparatuur voor 5G-netwerken door Samsung ook als een trein, ten koste van het marktaandeel van Huawei. Exact een maand geleden haalde Samsung een grote bestelling voor netwerkapparatuur binnen. De deal met het Amerikaanse telecombedrijf Verizon is er eentje van maar liefst 7 miljard dollar.

Meer