Econoom Saxo Bank: ‘Beleggers onderschatten risico op betwiste kiesuitslag VS’

Volgens Saxo Bank-hoofdeconoom Steen Jakobsen is er 40 procent kans dat het duel tussen Donald Trump en Joe Biden om het Amerikaanse presidentschap op ruzie over de uitslag zal uitdraaien. ‘Dat grote risico zit nog nauwelijks verrekend in de koersen.’

Hoewel de meeste opiniepeilingen Joe Biden aanduiden als verwachte winnaar, durven weinigen in de beleggerswereld, en ook daarbuiten, de van corona herstellende Donald Trump al af te schrijven. Dat heeft uiteraard veel te maken met vier jaar geleden, toen Trump zijn toenmalige rivale Hillary Clinton klopte, tegen vrijwel alle opiniepeilingen in.

Maar er is nog een derde scenario, zo waarschuwt Steen Jakobsen, de hoofdeconoom van Saxo Bank, het moederbedrijf van Binck Bank. In Saxo’s vooruitblik op het vierde kwartaal schat hij de kans op duidelijke winst voor Trump op 20 procent, tegenover 40 procent voor Biden. De overige 40 procent kent hij toe aan een onduidelijke of betwiste uitslag. Hetzij omdat de uitslag in de cruciale ‘swing states’ als Pennsylvania of Florida erg nipt is, hetzij omdat president Trump een verlies niet gaat aanvaarden.

Run op goud

Verscheidene beurshuizen, waaronder Goldman Sachs, waarschuwen al langer voor verwarring na de stembusgang van 3 november, zeker als het tot chaotische hertellingen komt.

Jakobsen, ook directeur beleggingen bij Saxo, gaat nu nog een stap verder en zegt dat beleggers dat niet als een ‘freak scenario’, maar als een van de twee basisscenario’s moet zien. ‘Het grote risico van een betwiste uitslag is nog nauwelijks verrekend in de beurskoersen, maar zal zeer grote effecten hebben.’

Het kan daarbij weken tot maanden kan duren voordat definitief duidelijk is wie de komende vier jaar president van de Verenigde Staten zal zijn, wat volgens de Saxo-strategen ‘dramatisch kan uitpakken voor de financiële markten’.

Jakobsen voorziet in dat geval niet alleen forse dalingen op de aandelenbeurzen, maar ook een enorme toename van de schommelingen in de koersen, een inzakkende dollar en een run op goud.

bron: Saxo Bank outlook vierde kwartaal

‘Oude mannen zonder visie’

Steen Jakobsen (Saxo Bank)

Eenmaal de kaarten geschud zijn, verwacht Jakobsen geen grote wijziging in het macro-economische beleid, of nu Trump of Biden het haalt. ‘Het zijn twee zeer oude mannen zonder visie op de toekomst’, vindt hij.

‘Zowel Trump als Biden zal enorm veel geld gaan uitgeven, steun zoeken bij de Fed, de Amerikaanse centrale bank, en geen van beiden zal de nodige structurele hervormingen doorvoeren.’

Meer