Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Van Ranst: ‘Zakken de cijfers niet, dan rest ons enkel nog een lockdown’

Viroloog Marc Van Ranst.Beeld Tim Dirven

Viroloog Marc Van Ranst sluit een nieuwe lockdown niet uit. ‘Indien de cijfers van het aantal besmettingen en de ziekenhuisopnames binnen tien tot twaalf dagen niet beginnen te dalen, is er maar één mogelijkheid meer: een lockdown.’

Van Ranst hint naar een mogelijke tot haast onvermijdelijke nieuwe lockdown. “We weten zelfs niet of we tegen de wintermaanden in lockdown zullen zitten, of er misschien al terug uit zullen zijn. Vast staat dat de epidemie nog zal aanzwengelen en indien we er met de huidige maatregelen niet in slagen binnen de komende tien tot twaalf dagen de epidemie te laten afnemen, er ons slechts één mogelijkheid meer rest: een lockdown.”

De viroloog deed deze uitspraak in het kader van een bevraging van Het Laatste Nieuws inzake het plannen van vakanties voor de komende winter. Gevraagd of het raadzaam is nu een winter(sport)vakantie te boeken voor de kerstperiode, laat Van Ranst weten dat hij het alvast niet zou doen.

“Wat ik voor de zomervakanties zei, geldt nu evenzeer: wie boekt, boekt meer avontuur dan hij of zij had gepland. Je kan op een veilige manier op wintersportvakantie gaan, op voorwaarde dat je in je eentje van die berg glijdt en daarna braaf in je appartement gaat zitten.”

Andere experts bevestigen

Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven) zegt ook dat de cijfers niet verder exponentieel mogen stijgen om zo een lockdown te vermijden. “We moeten onze contacten met 20 procent doen dalen. Anders krijgen we een piek die hoger zal zijn dan in maart en april. De piek zal wel meer afgevlakt zijn.” Momenteel zit ons land in code oranje. Daar zit nog altijd code rood tussen voor ons land naar een lockdown zou kunnen gaan, zegt Molenberghs. “Als we ons niet aan de maatregelen van de nieuwe regering houden en de cijfers niet dalen, dan zou een lockdown nog de enige manier zijn om mensen ertoe aan te zetten hun contacten te beperken. Maar dat is echt de allerlaatste optie.”

Ook infectiologe Erika Vlieghe zegt dat we de komende twaalf dagen er alles aan moeten doen om de curve te doen dalen. “Binnen twaalf dagen verwachten we effect van de nieuwe maatregelen. Als er niets verandert, dan hebben we een probleem. Op dat moment kunnen alleen heel straffe maatregelen helpen. En dan denken we inderdaad aan een soort lockdown. Dat willen we niet, maar dan denken we bijvoorbeeld aan het sluiten van sportclubs of verenigingen. Maar dat is de allerlaatste optie, we moeten met z’n allen ons best doen om onze contacten te verminderen.”

Andere experts bevestigen
Beeld Tim Dirven