Foto: Belga

Door coronacrisis verliezen studenten en flexi-jobbers broodnodige extra’s. “Sommigen hangen smekend aan de telefoon”, zegt gespecialiseerd uitzendkantoor  

Heel wat jobstudenten en bijklussers zien hun bijverdienste wegvallen door corona. In de evenementensector en de horeca zijn er veel minder werkkrachten nodig. Normaal worden die ingevuld door tijdelijke krachten, die er in gewone tijden een -soms broodnodig- zakcentje mee verdienen. 

Het Gentse uitzendbureau Silver Tie is gespecialiseerd in het inzetten van studenten en flexi-jobbers voor de evenementensector. Maar door de vele afgelastingen draaien ze tegenwoordig maar op 20% van hun gebruikelijke omzet.

“We leveren normaal stewards, hostessen of keukenpersoneel voor evenementen als het Van Eyckjaar, de Floraliën of Waregem Koerse, maar die zijn allemaal geannuleerd”, vertelt Elke Decoster van Silver Tie. “Elke dag krijgen we telefoons van mensen die de extra centen hard nodig hebben, maar die zonder werk zitten. Zij vallen zonder inkomsten, maar worden door de overheid niet gecompenseerd. Sommigen hangen smekend aan de telefoon.”

Niet alleen studenten

“Er zijn heel wat studenten die het thuis niet breed hebben en dat extra geld nodig hebben om bijvoorbeeld hun kot te betalen”, gaat Elke Decoster verder. “Maar evengoed mensen in co-ouderschap, die in de week dat ze hun kinderen niet hebben, bijklussen. Ook voor hen kan dat extraatje echt het verschil maken.”

Silver Tie probeert nu zijn activiteiten te verleggen. “Weg van de evenementensector, spreken we nu KMO’s aan of kleine zelfstandigen in het Gentse”, legt Elke Decoster uit. “We proberen ook alle 2.000 aangesloten gelegenheidsmedewerkers op te bellen. In de eerste plaats om te horen hoe het met hen gaat, maar ook om te vragen in welke andere sector ze nog aan de slag zouden willen gaan.”

Meer tijdelijke jobs in winkels

Het bedrijf Now Jobs, dat ook inzet op flexibel werken, merkt dat bedrijven tegenwoordig alsmaar meer tijdelijke krachten inzetten voor hun gewone werk. Er is ook een duidelijke shift van horecajobs naar jobs in winkels. “In het begin van de coronacrisis was er veel vraag in de retailsector”, vertelt Eline David van Now Jobs. “Ze vroegen tijdelijke krachten om karren te ontsmetten of rekken aan te vullen. Intussen zijn de winkeliers vertrouwd met het systeem en doen ze vaker een beroep op flexibele arbeid.”

"Moeilijk evenwicht"

Voor de bedrijven betekent het inzetten van studenten en flexi-jobbers een besparing, maar mensen die op dat tijdelijk werk rekenen, komen hierdoor wel in grotere onzekerheid terecht. "Het is een erg moeilijk evenwicht maar het geeft bedrijven wel ademruimte in deze crisisperiode en het zorgt ervoor dat ze snel kunnen inspelen op de steeds veranderende coronamaatregelen", vertelt David nog. 

Meest gelezen