ASSISEN. Carlos Machado Lopes Correia is schuldig bevonden aan de moord op zijn vriendin Nancy De Landtsheer

 ©  rr

Bron: BELGA

De Antwerpse assisenjury heeft Carlos Machado Lopes Correia (43) donderdag schuldig bevonden aan de moord op zijn vriendin Nancy De Landtsheer (51). Hij had haar op 4 juli 2018 gewurgd in hun appartement aan de Arendshoflaan in Deurne, na jaren van partnergeweld.

De beschuldigde had op 5 juli 2018 rond 0.30 uur naar de politie gebeld met de boodschap dat hij zijn vriendin vermoord had. De politie ging meteen ter plaatse en trof daar het levenloze lichaam van het slachtoffer aan. Carlos was onder invloed van alcohol en vertelde dat hij haar die avond rond 20 uur gewurgd had. Hij had haar bij de keel gegrepen en op de grond geduwd. Vervolgens had hij lange tijd met een paraplu op haar hals geduwd tot ze gestorven was.

De verdediging had over de intentie tot doden geen betwisting gevoerd en had schuldig gepleit aan doodslag. Dat Carlos met voorbedachten rade had gehandeld, werd wél betwist. Maar ook dat vond de jury afdoende aangetoond.

Meerdere getuigen hadden tijdens het onderzoek verklaard dat Nancy in doodsangst leefde. Ze had kort voor de feiten verteld dat Carlos haar gewurgd had tot ze het bewustzijn was verloren. Hij had er ook meermaals mee gedreigd dat hij haar kapot zou maken als ze ooit bij hem wegging.

“Op de dag van de feiten had het slachtoffer toch gezegd dat ze de relatie wilde beëindigen. Dat blijkt zo uit de sms’en die ze naar de beschuldigde had gestuurd en uit zijn eigen verklaringen. Haar vertrek was echter volstrekt onaanvaardbaar voor hem”, klonk het in de motivering van de jury.

Dat hij haar met voorbedachten rade gedood had, bleek uit het feit dat hij eerst nog opvang had proberen zoeken voor haar honden en uit de sms die hij anderhalf uur voor de feiten had klaar geschreven voor zijn moeder. Hij stelde daarin dat hij had gedaan wat hij moest doen en dat hij zich bevrijd voelde. Hij vroeg vergiffenis voor zijn zonden. Hij had die sms verstuurd, nadat hij Nancy gewurgd had.

“Uit al deze elementen blijkt boven elke rede twijfel dat hij voorafgaand aan de feiten het besluit had genomen haar te doden”, aldus de jury. Vrijdag wordt er beslist over de strafmaat. Op moord staat de levenslange opsluiting.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen