Nederlandse groenen willen alle 18-jarigen 10.000 euro startkapitaal geven: miljonairs betalen

De Nederlandse partij GroenLinks wil elke 18-jarige Nederlander een startkapitaal van 10.000 euro geven.

De Nederlandse groenen stellen dat officieel voor als alternatief voor de basisbeurs, een afgeschafte studiebeurs. ‘Het geld kan worden gebruikt voor onderwijs, maar bijvoorbeeld ook voor voor het oprichten van een eigen bedrijf’, klinkt het bij de partij van Jesse Klaver.

Vijf jaar geleden verdween de basisbeurs voor onderwijs in Nederland. In plaats daarvan werd het leenstelsel ingevoerd, mede met steun van GroenLinks, om je studies af te betalen.

Heel wat partijen bij onze noorderburen die dat leenstelsel goedkeurden, hebben zich ondertussen bedacht. Ondertussen wil zelfs een meerderheid in de Eerste Kamer van het systeem af. Sommige partijen willen terug naar de basisbeurs, maar GroenLinks komt nu dus met dit opmerkelijk alternatief op de proppen.

Retroactief

GroenLinks wil de uitkering van het startkapitaal retroactief laten ingaan vanaf 2015, het jaar waarin het leenstelsel voor studenten ingevoerd werd. ‘Met het startvermogen kunnen studenten die daar sindsdien mee te maken kregen hun studieschuld deels of helemaal aflossen’, laat Groenlinks weten aan onder meer de Nederlandse Volkskrant. Daarnaast moet het geld, als het van GroenLinks afhangt, ook beschikbaar worden voor alle jongeren die de afgelopen vijf jaar onder het leenstelsel vielen.

Aanvullende beurs

Daarnaast wil GroenLinks het systeem van de aanvullende beurs voor onderwijs nog uitbreiden. Daarvoor moeten jongeren, van wie de ouders 100.000 euro of minder verdienen per jaar, in aanmerking komen, vindt GroenLinks.

Rijken betalen

De progressieve partij schat dat die plannen zo’n 2,2 miljard euro zullen kosten. Hoe wil GroenLinks dat betalen? Door een vermogensbelasting op miljonairs in te voeren. GroenLinks wil een belasting invoeren van 1 procent voor mensen met meer dan 1 miljoen euro en een belasting van 2 procent voor mensen met meer dan 2 miljoen euro.

Komend weekend presenteert GroenLinks zijn nieuwe verkiezingsprogramma.

Lees ook:

Meer