Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VSUpdate

Tweede presidentieel debat met week uitgesteld, nadat Trump niet virtueel in debat wil gaan met Biden

Donald Trump en Joe Biden tijdens hun eerste debat.Beeld REUTERS

Het tweede presidentiële debat tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden wordt met een week uitgesteld. Dat zijn beide presidentskandidaten overeengekomen, nadat Trump had geweigerd om virtueel in plaats van live in debat te gaan.

, en

Het debat zou oorspronkelijk op donderdag 15 oktober plaatsvinden. Omdat Trump besmet raakte met corona, werd echter beslist om het debat virtueel te laten plaatsvinden. Dat wil zeggen dat de kandidaten zouden deelnemen vanuit aparte locaties vanop afstand. Trump blijft dan in het Witte Huis. Moderator en gasten zouden wel nog naar de geplande locatie in Miami gaan. Het debat zou de vorm aannemen van een “town hall meeting”, waarbij verschillende kiezers vragen kunnen stellen aan de kandidaten.

‘Onaanvaardbaar’

Meteen nadat de beslissing bekend raakte, liet Trump echter weten dat hij niet zou deelnemen aan een digitaal debat met Biden. Aan Fox Business Network zei hij de nieuwe formule “onaanvaardbaar” te vinden. “Ik voel me heel goed. Ik ben er klaar voor, los van de quarantaine. Ik ga mijn tijd niet verspillen aan een virtueel debat. Ik denk dat ik helemaal niet besmettelijk ben.” 

In een statement van zijn campagneteam staat dat de president tegen de datum van het debat “verschillende negatieve testen” zal hebben afgeleverd. “Deze unilaterale beslissing was dus niet nodig. Ieders veiligheid kan gemakkelijk bereikt worden zonder kiezers de kans te ontnemen beide kandidaten oog in oog te zien staan.”

Week uitstel

De beide presidentenskandidaten kwamen dan maar overeen op het debat met een week op te schuiven. Daardoor kan Trump op 15 oktober een verkiezingsbijeenkomst houden, terwijl Biden een vragenuurtje organiseert, waarin hij rechstreeks vragen van kiezers gaat beantwoorden. Het derde televisiedebat zou dan ook met een week opschuiven en plaatsvinden op 29 oktober, al ziet de campagne-Biden dat dan weer niet zitten. Ze verwijt Trump grillig gedrag en benadrukken dat niet hij de data bepaalt, maar de organisatie.

Hoe dan ook ligt de beslissing over toekomstige televisiedebatten bij die Commissie voor de Presidentiële Debatten. In de regel streeft zij er evenwel naar een consensus tussen beide kampen te bereiken.

Nog later donderdag twitterde ABC News dat Biden op 15 oktober in een zaal een solo-evenement, in een organisatie en met een moderator van de zender, zal houden.

Het eerste debat tussen Trump en Biden, eind september, verliep bijzonder chaotisch. Het ging over grote onderwerpen, maar die verzandden vaak in gehakketak en persoonlijke verwijten waardoor de inhoud grotendeels verloren ging.

Het debat tussen de Amerikaanse vicepresident Mike Pence en zijn uitdager, de Democratische senator Kamala Harris, in Salt Lake City verliep afgelopen nacht dan een stuk ordelijker

De verkiezingen vinden plaats op 3 november.