OVERZICHT. Deze nieuwe coronamaatregelen gelden vanaf vandaag

Vanaf vandaag worden de coronamaatregelen voor heel België opnieuw wat strenger. De bubbels worden kleiner en cafés moeten om 23 uur de deuren sluiten. De maatregelen zullen een maand lang van kracht zijn. Een overzicht.

Laurence Torck
  • Het aantal toegelaten dichte contacten - mensen waarmee je knuffelt en kust - wordt verlaagd naar maximaal 3. Dat cijfer telt per persoon, niet per gezin. Iedereen mag dus 3 personen hebben met wie de regels rond afstand houden niet gelden.
  • Voor privébijeenkomsten thuis, voor een etentje bijvoorbeeld, mag je maximaal 4 mensen uitnodigen bovenop je eigen gezin (kinderen tot 12 jaar niet meegerekend). In tegenstelling tot de regel van drie nauwe contacten, moet je met deze vier mensen wel afstand houden. De anderhalvemeterregel blijft hier dus van kracht.
  • Vanaf vandaag moeten cafés in heel het land de deuren sluiten om 23 uur. Tot gisteren was het sluitingsuur 1 uur. Op café gaan kan vanaf nu ook enkel nog met 4 personen per tafel.Wel wordt er een uitzondering gemaakt voor mensen die onder hetzelfde dak wonen. Die mogen namelijk aan een grotere tafel zitten. Spreek je met meer personen af? Dan moet je aan aparte tafels zitten. Voor restaurants verandert er vrijdag niets. In restaurants mag je dus nog steeds met 10 personen aan één tafel zitten.
  • Aan niet-georganiseerde samenscholingen in de buitenlucht mogen maximaal 4 personen deelnemen (kinderen tot 12 jaar niet meegerekend). Dat geldt dus niet voor begeleide wandelingen of culturele evenementen. Gaan fietsen of wandelen buiten clubverband is dus niet toegelaten.
  • Thuiswerken wordt nog steeds aangemoedigd, liefst meerdere dagen per week.
  • Ook deze regels blijven nog steeds van kracht: Houd anderhalve meter afstand en draag een mondmasker als dat niet mogelijk is. Doe dat bijvoorbeeld in straten en op pleinen waar het heel druk is. Ook op het openbaar vervoer is het nog steeds verplicht een mondmasker te dragen.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen