Direct naar artikelinhoud
Achtergrond

De mogelijke nieuwe lockdown volgens Marc Van Ranst: ‘Lokaal per regio of provincie’

Viroloog Marc Van Ranst.Beeld Tim Dirven

‘Als we er binnen tien tot twaalf dagen niet in slagen de epidemie te doen zakken, wordt een nieuwe lockdown de enige oplossing’, zei viroloog Marc Van Ranst. Meteen kreeg hij uit alle hoeken de wind van voren. 

“Als de cijfers van het aantal besmettingen en de ziekenhuisopnames binnen tien tot twaalf dagen niet beginnen te dalen, is er maar één mogelijkheid meer: een lockdown”, stelde viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). Daarmee was het hoge woord gevallen, en meteen ook een scenario geschetst waar zowat iedereen van huivert: een nieuwe lockdown. Maar in het geval die er moet komen, zo benadrukt Van Ranst, zal die niet zoals die van het voorbije voorjaar verlopen. En niet alleen omdat het toen mooi weer was en nu niet meer.

Cijfers vergelijken

“De situatie is nu anders dan midden maart, toen we in lockdown gingen”, steekt Van Ranst van wal. “De besmettingscijfers toen en nu kan je niet mathematisch vergelijken, omdat er toen amper mensen werden getest. Maar kijk naar de ziekenhuisopnames: vandaag zijn 1.100 ziekenhuisbedden ingenomen door covidpatiënten, gemiddeld tien per ziekenhuis. Dat zouden we in maart veel gevonden hebben, maar toen waren alle hospitalen covidziekenhuizen. Nu moeten alle ziekenhuizen daarnaast ook de reguliere zorg verzekeren. Op 17 maart hadden we 100 mensen op intensieve, vandaag zijn dat er 213. Dat is geleden van 26 mei. Vandaag sterven dagelijks gemiddeld tien mensen aan covid, rond de lockdown was dat ook zo.”

Van Ranst blijft natuurlijk hopen dat de huidige maatregelen zullen volstaan. “Maar dan moeten we geen alternatieven gaan zoeken voor gesloten of vroeger sluitende cafés, met bijvoorbeeld feesten bij mensen thuis of uitlopende restaurantbezoeken. Dat hebben we volledig zelf in de hand.” 

Het betoog van Van Ranst ligt in de lijn van wat biostatisticus Niel Hens (UAntwerpen/UHasselt) verklaarde: als we bleven voortdoen zoals we bezig waren voor de kersverse federale regering eerder deze week nieuwe maatregelen afkondigde, dan zouden we in december met duizend ziekenhuisopnames per dag zitten, dubbel zoveel als bij de piek van de eerste golf.

Betere verdedigingslinie

Toch wil Van Ranst benadrukken dat we niet per se in slechtere papieren zitten dan in maart. “Toen was een aantal maatregelen, zoals afstand bewaren, nog geen gewoonte geworden. Vandaag wel en dus is onze verdedigingslinie beter. Maar de vraag is of dat voldoende zal zijn. Het antwoord daarop ligt in ons gedrag.” 

Dat de vorige regering verklaarde dat er nooit meer een lockdown zou komen, vond Van Ranst “niet oké”. Hij nuanceert: “Elke lockdown zal anders zijn en indien er opnieuw een komt zal die bijvoorbeeld lokaal zijn, per regio of provincie. Of er zal enkel een verbod op niet-essentiële verplaatsingen komen, zonder de scholen te sluiten.”

Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven) treedt Van Ranst bij: “Als we ons niet aan de huidige maatregelen houden en de cijfers niet dalen, dan zal een lockdown de enige manier zijn om mensen ertoe aan te zetten hun aantal nauwe contacten te beperken. Al is een lockdown de allerlaatste optie.”