Draagt de volgende storm uw naam?

© AP

Waarom heet de storm die op ons afkomt Dieter en niet Marcel of Louis? Kunnen we ook zelf namen voorstellen? En moet dat dan een jongensnaam of meisjesnaam zijn?

tg

Het KMI in ons land geeft voor alle duidelijkheid zelf geen namen aan stormen of depressies. “Als er een naam voor bestaat, gebruiken we die uiteraard wel. Denk maar aan de Sinterklaasstorm van december 2013. Dat is een naam die in de media opdook en die we ook gebruikten. Maar het KMI geeft nooit zelf namen. Bovendien worden stormen meestal naar mannen en vrouwen genoemd, niet naar Sinterklaas of de Kerstman bijvoorbeeld. Die naam van Sinterklaasstorm kwam er gewoon omdat de storm op 6 december opstak”, zegt wetenschapper Luc Debontridder van het KMI.

Wie geeft die namen dan?

De Wereld Meteorologische Organisatie heeft een systeem bedacht om orkanen een naam te geven. Voor ‘gewone’ Europese stormen bestond er geen officiële naamgeving. Maar vorsers van het Institut für Meteorologie (Vrije Universiteit Berlijn) begonnen in 1954 op eigen houtje namen te geven aan lage- en hogedrukgebieden. Ook de Britten doen dat intussen. En die namen komen niet altijd overeen. Dieter komt duidelijk uit Duitsland.

Hoe wordt de naam gekozen?

“Voor orkanen bestaat in de VS een alfabetisch lijst met namen van orkanen. Vroeger, tot 1979, kregen die orkanen altijd de naam van een vrouw. Maar dat is veranderd toen de vrouwenbeweging in opstand kwam. Ze pikten het niet langer dat vrouwen altijd vergeleken werden met iets wat snel voorbij was, destructief was en een spoor van vernieling achterliet. Sindsdien krijgen orkanen afwisselend een mannen- en vrouwennaam. In Azië, waar ze dat een tyfoon noemen, geven ze meestal namen van heiligen”, zegt Debontridder.

Kan ik zelf een voorstel doen en een storm naar mijn kind of partner laten noemen bijvoorbeeld?

“In 2002 commercialiseerden de Duitser het systeem inderdaad. Je kan dus namen voorstellen én er voor betalen. Een hogedrukgebied kost 299 euro, een depressie 199 euro. Een hogedrukgebied is duurder omdat het meestal langer op de kaarten aanwezig blijft. Via eBay wordt de prijs soms nog verder opgedreven. Vanaf 2014 kwam bij de depressiekost van 199 euro en de hogedrukprijs van 299 euro nog eens 19% BTW)”, schrijft weerman Frank Deboosere op zijn website.

Gaan veel mensen daar op in?

“In 2009 plaatste men 132 depressies op de weerkaarten en 59 hogedrukgebieden. Reken zelf uit... een aardig extra centje om de waarnemers te betalen”, klinkt het.

“In 2010 waren er namen voor 127 depressies en 53 hogedrukgebieden, in 2011 verkochten ze 125 depressies en 56 hogedrukgebieden, 2012 was goed voor 50 hogedrukgebieden en 125 depressies. In 2015 verkocht men namen voor 138 lagedrukgebieden en 75 hogedrukgebieden. “

Hoe komt het dat een storm soms meerdere namen krijgt?

“ Een storm die van Groot-Brittannië over Duitsland naar Zweden trekt, krijgt minimum drie namen! Op 28 oktober 2013 trof de storm “Christian” West-Europa. Althans, “Christian” was de naam die de Duitsers hadden gekozen. De Britten spraken over de “St Jude storm”. In Zweden werd de storm “Simone” gedoopt. Het European Windstorm Centre had het over “Carmen”.... “, schrijft Frank Deboosere.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen