Direct naar artikelinhoud
Leuven

▶ Laatste café-avond tot 1 uur ontaardt in chaos op Leuvense Oude Markt: ‘Je mag dit gerust waanzin noemen’

Grote opkomst van feestvierders op de Oude Markt in Leuven.Beeld VTM Nieuws

De laatste café-avond tot 1 uur ‘s nachts is door verschillende studenten in Leuven aangegrepen om nog een stevig feestje te bouwen. Er ontstond chaos op de Oude Markt, waar een grote groep jongeren zich niet aan de coronamaatregelen hield. Uiteindelijk werd iedereen door de politie naar huis gestuurd.

Video wordt geladen...

Vanaf vandaag moeten alle cafés verplicht sluiten om 23 uur. Gisteren was dat nog 1 uur, en die kans lieten veel studenten in Leuven niet liggen. Na afloop kwam het tot een uitbundig feestje op de Oude Markt, waar luid gezongen en gedanst werd. Mondmaskers waren er niet te zien, en van de anderhalvemeterregel was geen sprake. 

Hier en daar ontstonden ook schermutselingen. De politie moest tussenkomen en stuurde iedereen naar huis.

Het gedrag van de jongeren stoot op onbegrip bij café-uitbaters. “Het is rampzalig, wat een chaos”, zegt Karim Benjelloun van café Plaza. “Je mag het gerust waanzin noemen. Heel jammer, want de horeca-uitbaters doen zo hard hun best om de maatregelen te volgen. Wij voorzien bubbels, ontsmetten alles en zetten schermen. 95 procent van de klanten respecteert dat en 5 procent, de idioten, verpesten het.”

De politie bevestigt dat de horeca-uitbaters zich goed aan de maatregelen houden. “Maar als er een sluitingsuur is, is het natuurlijk zo dat in korte tijd veel mensen de cafés verlaten en zich dan verzamelen op de Oude Markt”, zegt Nicolas Del Piero, woordvoerder van de Leuvense lokale politie.

Hij wijst iedereen op zijn verantwoordelijkheid: “We roepen op om de coronamaatregelen na te leven en verantwoord om te gaan met de regels en elkaar. Iedereen die op café gaat, studenten maar ook gewone burgers, hebben een verantwoordelijkheid. Mensen die aan die drukte willen ontsnappen, kunnen best iets vroeger naar huis gaan in plaats van tot het laatste moment te blijven.” 

Twitter bericht wordt geladen...