Kristof Pieters
Volledig scherm
© Kristof Pieters

Personeel van Doel en Tihange voert actie tegen sluiting kerncentrales in 2025: “7.000 jobs en zekerheid bevoorrading elektriciteit in gevaar”

Aan de kerncentrales van Doel en Tihange hebben leden van het personeel vrijdag actie gevoerd tegen het voornemen van de nieuwe federale regering om alle kerncentrales tegen 2025 te sluiten. Zo'n 7.000 jobs en de bevoorradingszekerheid van de elektriciteit in België komen door die beslissing in gevaar, klinkt het.

38 reacties

  • DIRK VAN DESSEL

    4 jaar geleden
    Terecht ; er dienen nieuwe kerncentrales bij te komen, want die  zijn CO2-vrij, Gas-centrales hebben wel uitstoot ! Toch beweert Groen om "voor het leefmilieu" te ijveren. Uiteraard dient er verder gezocht hoe het probleem der kernafval op te lossen, dat wel.
  • Renaat Moerman

    4 jaar geleden
    Het enige onderdeel in een kerncentrale wat niet vervangen kan worden is het reactorvat. Al de rest kan oneindig meegaan (en vervangen worden). Een reactorvat heeft een levensduur van 80 tot 100 jaar. Dus de laatst gebouwde centrales kunnen nog meegaan tot 2060. Ze staan er, waarom ze niet gebruiken ? Een windmolen moet om de 20 jaar volledig vervangen worden (maar die levensduur zullen ze ook nog wel opkrikken).
  • Karel Valgaern

    4 jaar geleden
    "propere" energie of co2-vrije zijn leugens. Tevens zijn de recent gebouwde of geplande allemaal serieus gesubsidieerd, dirk. Had men vanaf 20 jaar geleden politiek voet bij stuk gehouden, was er nu reeds alternatief geweest. Maar door telkens (vooral nva en cd&v) welles nietes te spelen, zijn andere investeringen op laag pitje gezet.
  • Peter Viaene

    4 jaar geleden
    Sluiting kerncentrales is bij wet beslist 20 jaar geleden. Dat men nu opeens nattigheid voelt is een beetje laat. Nieuwe centrales zijn onbetaalbaar en de huidige hadden al dicht moeten zijn gezien hun ouderdom.
  • Ronny Ooijen

    4 jaar geleden
    DIRK VAN DESSEL, 108 miljard euro voor 6 nieuwe kernreactoren met evenveel vermogen als de huidige 7 (af en toe werkende) stuks. U sponsort? Kernenergie is de enige energiebron waarvan de kosten per kilowatt alsmaar stijgen in plaats van dalen. Bij recente projecten voor nieuwe centrales in de VS, Finland of Frankrijk, steeg het oorspronkelijk beoogde kostenplaatje naar hallucinante hoogten.