Oudste vrouw ooit voor assisen veroordeeld tot 10 jaar cel, maar Clara moet voorlopig niet naar cel

 ©  Vincent Lescaut

De jury van het assisenhof Luxemburg heeft Clara Maes (89), schuldig aan doodslag op de toen 93-jarige Suzanne Thibaut in haar woning in Libramont, tot 10 jaar cel veroordeeld. Ze is de oudste vrouw ooit in ons land die schuldig is aan doodslag maar ze moet voorlopig niet naar de gevangenis. En de kans is klein dat ze daar ooit naartoe zal moeten.

Clara Maes en Suzanne Thibaut waren meer dan 60 jaar buren en boezemvriendinnen toen die laatste in 2015 dood teruggevonden werd. Het onderzoek duurde zo’n vijf jaar en speurders verklaarden dat ze van in het begin dachten dat Maes haar buurvrouw had vermoord. Eén en ander zou gedraaid hebben rond een erfenis.

 ©  RR

Het Openbaar Ministerie vroeg minimaal 10 jaar cel, maar schoof zelf een reeks verzachtende omstandigheden naar voren om geen maximumstraf van 30 jaar op te leggen. Zo is er de hoge leeftijd van Maes, haar blanco strafblad, het feit dat het al 5,5 jaar geleden is gebeurd. Bovendien is Maes hulpbehoevend, zal ze niet vluchten en is ze geen gevaar voor de maatschappij. De advocaat van Maes vroegeen celstraf van 5 jaar met uitstel, zoals het verplicht in een rusthuis verblijven, wat nu al het geval is. Uiteindelijk kreeg ze 10 jaar.

Toch moet ze niet naar de gevangenis. Ze verliet het gerechtsgebouw in haar rolstoel en werd door het Rode Kruis terug naar het rusthuis gebracht. “Voor haar lijkt het hier afgelopen, maar we zullen haar moeten uitleggen wat het allemaal precies voor haar betekent”, zei haar advocaat na de laatste zitting.

LEES OOK. Clara (89) is de oudste vrouw ooit voor assisen: “Pas bij de begrafenisondernemer zagen ze dat Suzanne (93) vermoord was” (+)

(yb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen