Gilead: ‘Genoeg remdesivir tegen eind oktober’

Farmagigant Gilead Sciences belooft voldoende doses van zijn coronaremmer remdesivir voor de hele wereld tegen eind oktober. Dat zegt CEO Daniel O’Day aan zakenwebsite CNBC.

De uitspraak komt kort na de publicatie van een peer-reviewed onderzoek met finale uitslagen over de werking van remdesivir. De antivirale medicatie helpt Covid-19-patiënten om gemiddeld vijf dagen sneller te herstellen van de infectie die het coronavirus veroorzaakt. Voor ernstig zieke patiënten is de hersteltermijn nog exponentieel groter.

Genoeg voorraad

‘Deze resultaten zijn betekenisvol. Ze zullen patiënten van over de hele wereld kunnen helpen als ze ongelukkig genoeg in een ziekenhuis zouden belanden. En ik ben blij om te kunnen zeggen dat we voldoende voorraad hebben’, zegt O’Day.

Remdesivir zou, volgens het artikel dat verscheen in de New England Journal of Medicin, ook het aantal doden significant verminderen. Zeker mensen die remdesivir toegediend krijgen in de eerste dagen dat ze beademd worden, zouden minder kans hebben om aan de ziekte te overlijden. Over de hele groep is er echter geen groot verschil. De virusremmer zorgt er namelijk voor dat het virus zich niet gaat vermenigvuldigen, hoe sneller de behandeling start, hoe beter dus.

Antilichamen

Intussen zijn er ook andere soorten medicatie tegen Covid-19 in ontwikkeling. Regeneron heeft bij medicijnwaakhond FDA een aanvraag ingediend voor een antilichamen-cocktail. Ook Eli Lilly heeft een spoedprocedure aangevraagd. De combinatie van een virusremmer en een antilichamen-medicijn zal wellicht cruciaal zijn in het gevecht tegen Covid-19, zeker zolang er geen vaccin is.

Meer