Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

De Croo over mogelijke avondklok: ‘Wallonië gaat stap verder omdat ze vinden dat het nodig is’

Premier Alexander De Croo (Open Vld) in VTM NIEUWS.Beeld VTM NIEUWS

In Wallonië wordt een avondklok voorbereid, van 1 tot 6 uur ‘s nachts. Of de regel in studentenbuurten zal gelden of over het hele grondgebied is voorlopig nog niet duidelijk. Premier Alexander De Croo (Open Vld) ging bij VTM Nieuws kort in op de kwestie.

Video wordt geladen...

“Er mogen bijkomende maatregelen genomen worden op de plekken waar het nodig is. Het is aan de lokale autoriteiten om dat te doen. Wallonië beslist om een stap verder te gaan omdat men vindt dat het nodig is”, stelt De Croo.

Over de losbandige taferelen in Leuven vorige nacht is De Croo niet te spreken. “Dit valt op geen enkele manier goed te praten. Ik ben niet iemand die jongeren met de vinger wijst, maar dit soort gedrag is absoluut onaanvaardbaar en brengt veel mensenlevens in gevaar.”

Moet er dan ook niet op de studentenkoten zelf gecontroleerd worden? “Ik hoop dat het niet nodig zal zijn. We moeten elkaar als Belgen daarin helpen. Het is niet onze gewoonte om andere personen te wijzen op wat zij zouden moeten doen, maar nu vind ik dat wel gerechtvaardigd. Als iemand zich niet aan de regels houdt, moet daar een opmerking over gemaakt worden.”