Corona 

Corona: meer dan 100 ziekenhuisopnames per dag

 ©  Photo News

Het aantal coronabesmettingen blijft nog steeds fors stijgen. Het totale aantal mensen dat in ons land positief testte, is al gestegen tot 148.981. Het aantal ziekenhuisopnames ligt weer boven de 100 per dag.

Bron: cor

Tussen 30 september en 6 oktober zijn in België dagelijks gemiddeld 3.274,6 nieuwe coronabesmettingen bevestigd, zo blijkt uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Maandag en ook dinsdag werden zelfs 5.000 nieuwe gevallen geteld, respectievelijk 5.022 en 5.048.

In Waals-Brabant (+159 procent), Luxemburg (+143 procent) en Namen (+124 procent) is de stijging van het aantal besmettingen het grootst.

Gisteren meldde Sciensano ‘slechts’ een gemiddelde van 2.915,9 over de zeven dagen tussen 29 september en 5 oktober. Het gaat vandaag dus om een stijging met 80 procent in vergelijking met de zeven dagen daarvoor. Dat brengt het totale aantal mensen dat in ons land positief testte op 148.981. Gisteren zaten we aan 143.596

Zo’n 10.151 personen zijn in België aan Covid-19 bezweken. Tussen 30 september en 6 oktober stierven dagelijks gemiddeld 13,4 mensen aan het virus.

In de ziekenhuizen werden de voorbije week gemiddeld elke dag ruim 106 nieuwe patiënten opgenomen. Gisteren lag dat gemiddelde op 96.

Volgens de meest recente cijfers worden 1.188 ziekenhuisbedden ingenomen door Covid-patiënten, van wie er 212 intensieve zorgen nodig hebben.

Het reproductiegetal lag tussen 3 en 9 oktober op 1,337. Dat is een schatting van het gemiddelde natuurlijk In Luxemburg (1,759) en Waals-Brabant (1,710) komt het cijfer 2 stilaan in zicht. Het cijfer geeft weer hoeveel andere mensen een patiënt besmet.

Toch geen lockdown?

Ondanks de stijgende cijfers, worden minder drastische maatregelen genomen dan in maart. De reden? We zijn intussen betere gewapend tegen het virus dan een half jaar geleden.

Massale testing, contactopsporing en thuisisolatie. Het zijn dingen waar we in maart amper van hadden gehoord. Niet dat al die systemen perfect verlopen maar het zijn wel defensielijnen die we in het voorjaar niet hadden. ‘Door het beperkt aantal testen bij ernstig zieke mensen in maart hadden we geen goed beeld van wat er gebeurde in de algemene bevolking’, zei viroloog Steven Van Gucht eerder daarover aan Het Nieuwsblad. ‘Nu testen we gemiddeld meer dan 30.000 mensen per dag. Dat - en de verfijning van onze modellen - maakt het mogelijk om veel meer te voorspellen wat er op ons afkomt.’

Ook de ziekenhuizen zijn veel beter voorbereid op de komst van grote groepen COVID-patiënten. ‘In maart waren het oorlogszones. Ze moesten muren uitkloppen en gyprocplaten steken om corona-afdelingen in te richten’, aldus Van Gucht. Nu hangen de draaiboeken over de verschillende fases en de behandelingsprotocollen aan diezelfde muren.

Al betekent niet dat niemand zich zorgen maakt natuurlijk. Als het aantal ziekenhuisopnames blijft toenemen en de patiënten kunnen niet meer verspreid worden, dan zitten we weer in de situatie van maart.’