©  Photo News

Ook Jan Bakelants besmet met corona, Benoot start niet in Gent-Wevelgem na contact

Bron: sporza

Jan Bakelants heeft vrijdagavond positief getest op corona. Hij zal niet deelnemen aan Gent-Wevelgem, en ook Tiesj Benoot moet forfait geven. Hij had eerder deze week nog contact met Bakelants in een tv-studio en start uit voorzorg niet zondag.

Bakelants vertoonde lichte symptomen op vrijdagavond na z’n training en onderging daarom een test. Die bleek positief. De renner werd aan de vooravond van de Brabantse Pijl nog getest, en dat was toen negatief. Hij vertoonde geen symptomen op de wedstrijddag woensdag, noch donderdag. Wel lichte symptomen op vrijdag nadat hij terugkeerde van zijn training. Daarom onderging hij een PCR-test en die bleek positief.

LEES OOK. Corona-alarm in Giro: Simon Yates start niet meer na positieve test, ploegmaats mogen in koers blijven.

Geen contact

Hij wordt vervangen door Ludwig De Winter in Gent-Wevelgem. “De prioriteit van onze ploeg is de gezondheid van onze renners en staf”, aldus het team. “Niemand van de ploeg heeft contact met Jan gehad sinds zijn terugkeer naar huis woensdagavond na de koers. Alle PCR-testen dinsdagavond waren negatief. Niemand van de ploeg moet dus in quarantaine. Wel wordt iedereen, conform de protocollen hertest de komende dagen.”

“Jan heeft een test ondergaan op dinsdagavond, voor de Brabantse Pijl”, zegt teamarts Joost De Maeseneer. “Net zoals de rest van de ploeg was die negatief. Jan kon de Brabantse Pijl rijden zonder problemen en keerde woensdagavond naar huis. Donderdag kon hij ook nog normaal trainen, zonder symptomen te vertonen. Toen hij vrijdag alleen ging trainen, had hij lichte symptomen en is een nieuwe test gedaan. Die blijkt positief. Jan voelt zich goed, het gaat om milde symptomen. Hij blijft nu zeven dagen in quarantaine en komt niet meer in competitie dit seizoen.”

De besmetting van Bakelants is ook een streep door de rekening van Tiesj Benoot. De renner van team Sunweb zal zondag niet starten in Gent-Wevelgem. Hij zat eerder deze week in een tv-studio met Bakelants. Benoot zal een test moeten ondergaan en start uit voorzorg niet in Gent-Wevelgem.

Stigma

Op Instagram gaf de 34-jarige Bakelants meer uitleg. “Toen het nieuws van mijn positieve coronatest in de media verscheen, werd ik overspoeld met steunbetuigingen”, schrijft hij. “Hoewel ik erg dankbaar ben dat iedereen zich zo zorgen maakt over mijn gezondheidstoestand, denk ik dat die berichten ook deel uitmaken van het probleem: er is een groot stigma over het hebben van Covid-19 en er openlijk over communiceren als je eenmaal besmet bent.”

“Vanmorgen kreeg ik bericht over mijn positieve Covid-19-test. De test werd afgenomen na het ervaren van milde symptomen op vrijdag. Vandaag voel ik me moe, maar met respect voor rust en strikte quarantaine zou ik binnen een paar dagen in orde moeten zijn.”

“Deze quarantaine en goede contactopsporing zijn de meest effectieve wapens die we hebben om het virus te verslaan. Dat is ook de reden waarom ik besloot om openlijk over mijn ziekte te communiceren. Ik voelde echter hoe moeilijk het is om openlijk te communiceren over een COVID-infectie en dat er veel moed voor nodig is om de personen met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad op de hoogte te stellen. Dit is de achilleshiel van contactopsporing. Hoewel het gemakkelijker zou zijn geweest om dit stil te houden, hoop ik door ermee naar buiten te komen te helpen om een deel van het stigma weg te nemen. En zo het werk van contact-tracers gemakkelijker te maken.”

“Ik ben er sterk van overtuigd dat niemand dit virus aan andere personen wil doorgeven. Schaamte die ons ervan weerhoudt adequate maatregelen te nemen, is het laatste wat we in deze kwestie nodig hebben.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer