Direct naar artikelinhoud
Donald Trump

Besmette Trump hervat vandaag campagne met honderden aanhangers. Kan dat al?

President Donald Trump werd op 1 oktober positief getest op corona.Beeld AP

President Trump is van plan om vandaag zijn campagnebijeenkomsten met honderden aanhangers te hervatten. Volgens zijn arts vertoont hij geen symptomen meer van corona. Maar het is nog altijd onduidelijk of de president nog besmettelijk is. 

Trump zal zaterdagmiddag (vanavond onze tijd) vanaf een van de balkons van het Witte Huis aanhangers toespreken die zijn uitgenodigd voor een bijeenkomst in de South Garden van het presidentiële onderkomen. Volgens diverse Amerikaanse media gaat het om honderden genodigden, The New York Times zegt dat er zelfs tweeduizend uitnodigingen de deur uit zijn gegaan. Alle aanwezigen zouden een mondkapje moeten dragen en een temperatuur-check ondergaan.

Maandag hoopt de president door te reizen naar Florida - een staat die cruciaal is voor hem om de presidentsverkiezingen te winnen - om wederom honderden mensen toe te spreken. Zijn campagneteam wil nog niet zeggen of de ‘rally’ op het vliegveld van Sanford in een hangar met de deuren open plaatsvindt, of volledig in de buitenlucht .

Het is voor het eerst dat de president weer persoonlijk campagnebijeenkomsten gaat bijwonen sinds hij op 1 oktober positief is getest op corona. Trumps lijfarts Sean Conley liet donderdagavond in een verklaring weten dat het zaterdag exact tien dagen is geleden dat Trump is gediagnostiseerd met het virus, en dat hij daardoor weer publieke bijeenkomsten mag bijwonen.

Nog besmettelijk

De hervatting van de campagnebijeenkomsten is opmerkelijk, omdat het zowel voor Trump zelf als voor het genodigde publiek nog steeds niet duidelijk is of de president nog besmettelijk is. 

In zijn eerste televisie-interview sinds zijn ziekte zei Trump vrijdagavond tegen Fox News dat hij diezelfde dag was getest op corona maar dat hij de resultaten nog ‘niet precies’ wist. Hij vermoedt dat hij ‘bijna of volledig virusvrij’ is. Zaterdag wordt Trump naar eigen zeggen opnieuw getest. De president zegt ook dat hij inmiddels geen medicijnen meer gebruikt.

Trumps snelle publieke optredens druisen in tegen de richtlijn van het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC. Daarin staat dat Trump minstens tien dagen na aanvang van zijn klachten in isolatie moet blijven én 24 uur klachtenvrij zijn voordat hij weer op pad mag. Die periode geldt voor een mild ziekteverloop. Aangezien Trump op donderdag 1 oktober zijn eerste ziekteverschijnselen kreeg, betekent dit volgens het CDC dat hij op zijn vroegst op maandag 12 oktober weer veilig naar buiten kan. 

Experts vragen zich af of Trump in werkelijkheid zelfs niet langer moet isoleren. Hij was volgens zijn arts namelijk pas op zaterdag 3 oktober koortsvrij. Formeel begint dan pas het tien dagen aftellen tot je naar buiten mag. Bovendien: als zijn klachten langer dan tien dagen aanhouden, dan is het mogelijk dat hij tot wel twintig dagen na zijn symptomenaanvang infectieuze virusdeeltjes uitademt, blijkt uit Rotterdams onderzoek onder ziekenhuispatiënten. Trump was donderdag 8 oktober nog hoestend te horen tijdens een telefonisch interview met Fox News.

Superspreader

Trumps campagnebijeenkomst zaterdag is ook opmerkelijk omdat het dan twee weken geleden is dat bijna op exact dezelfde plek veel mensen besmet raakten nadat ze bijeen waren geweest in de Rose Garden van het Witte Huis. Ze waren daar om de benoeming van de conservatieve rechter Amy Coney Barrett in het Hooggerechtshof te vieren. Bijna niemand droeg een mondkapje en mensen kusten en knuffelden elkaar. 

Volgens de Amerikaanse topviroloog Anthony Fauci, lid van de corona-werkgroep van het Witte Huis, was deze bijeenkomst een ‘superspreader', oftewel een grote besmettingshaard. Niet alleen Trump en zijn vrouw Melania, maar zeker nog negen andere aanwezigen testten kort daarna positief op het virus. In totaal zijn inmiddels tenminste zestien en mogelijk zelfs 29 mensen uit de entourage van Trump besmet. ‘De data spreken voor zichzelf’, zegt Fauci.

Fauci hamert op het belang van mondkapjes dragen en afstand houden en is kritisch over grootschalige bijeenkomsten. Hij is het ook niet eens met de bewering van Trump dat er een ‘geneesmiddel’ is voor corona, zoals de president het noemde toen hij refereerde aan de experimentele medicijnencocktail die hij zelf kreeg toegediend.

Volgens de New York Times maken sommige leden van zijn campagneteam zich zorgen over wat Trump zaterdag zal zeggen op de bijeenkomst, en ook over de kritiek die erop zal zijn van mensen die vinden dat de president het virus bagatelliseert. Trumps rivaal Joe Biden zei over Trumps campagnebijeenkomsten: ‘Ik zou niet gaan, tenzij je een mondkapje draagt en afstand kunt houden.’

Blijf op de hoogte van de presidentsverkiezingen met de ‘Amerika Kiest'-nieuwsbrief van De Morgen. Laat hieronder uw -emailadres achter: