Pedofiele priester moet gehandicapt slachtoffer ruim 150.000 euro betalen

© Shutterstock

De voormalige Bocholtse priester B.A, die in 2011 veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van acht jaar voor het seksuele misbruik van twee minderjarige gehandicapte kinderen, moet aan één van zijn slachtoffers een schadevergoeding van meer dan 152.000 euro betalen. Dat besliste de correctionele rechtbank van Tongeren donderdag. Eerder had de rechtbank het andere slachtoffer al een schadevergoeding toegekend van 37.657 euro. De priester werd na zijn veroordeling uit het priesterambt ontzet.

adm

B.A. stond in 2011 terecht voor het misbruik van twee gehandicapte kinderen die vaak bij hem kwamen spelen. De onschuldige spelletjes kregen al snel een seksueel tintje. Zo speelden ze onder meer strippoker en bekeken ze samen pornofilms. Het misbruik kwam na vijftien jaar aan het licht toen het gehandicapte meisje te horen kreeg dat haar misbruiker de begrafenis van haar overleden vader zou leiden. Omdat ze dit niet kon verkroppen, vertelde ze over het misbruik dat zij samen met een gehandicapte jongen jarenlang moest ondergaan.

In 2011 werd hij door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar en kreeg de gehandicapte jongen een schadevergoeding toegekend. Die straf werd door het hof van beroep in Antwerpen bevestigd. Een deskundige moest de geleden schade bij het gehandicapte meisje, dat nu 31 jaar is, vaststellen. Door het misbruik mislukten haar studies, kan ze geen relaties aangaan en heeft ze verschillende zelfmoordpogingen ondernomen. Momenteel heeft ze nog te kampen met verschillende psychische stoornissen waarvoor ze behandeld wordt. De zaak kwam vorige maand na het verslag van de deskundige terug naar de rechtbank van Tongeren die de vrouw een schadevergoeding van 152.770,63 euro, vermeerderd met intresten, toekende. Voor toekomstige schade maakt de rechtbank nog een voorbehoud.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen