1,1 procent meer loon? Niet voor iedereen

© Shutterstock

Het loonakkoord dat vakbonden en werkgevers hebben gesloten, zal niet tot gevolg hebben dat elke werknemer 1,1 procent meer loon krijgt. “Het is best mogelijk dat werknemer X 2 procent meer loon krijgt, en werknemer Y 0,5 procent”, nuanceert men het loonakkoord bij HR-specialist SD Worx.

adm

De sociale partners kwamen woensdag overeen dat de lonen in 2017 en 2018 1,1 procent mogen stijgen bovenop de index. “Dat betekent niet dat elke werknemer 1,1 procent meer loon zal krijgen”, legt Jan Vanthournout, legal manager van SD Worx uit. “Het betekent enkel dat de gemiddelde loonkost boven de index en baremieke verhogingen 1,1 procent mag stijgen per bedrijf.”

De concrete invulling zal afhangen van sector per sector, en van bedrijf tot bedrijf. Er kan gekozen worden voor procentuele verhogingen, forfaits, hogere bijdragen in de groepsverzekering en anderen.

Premier michel is “blij”

De federale regering is tevreden dat werkgevers en werknemers een akkoord bereikt hebben over een ontwerp van interprofessioneel akkoord. “Dit is een teken van vertrouwen tussen de sociale partners en goed nieuws voor de sociale stabiliteit en de sociale vrede, wat belangrijk is voor onze economische ontwikkeling”, reageert premier Charles Michel.

De sociale partners gaven het federale kernkabinet donderdagmiddag tekst en uitleg bij het akkoord dat woensdagavond laat bereikt werd. De verschillende regeringspartijen reageerden positief, al merkte iedereen wel op dat de impact nog zorgvuldig berekend moet worden. De regering doet voorlopig dus geen beloftes over een volledige uitvoering van het akkoord.

“Omvangrijk en complex”

“De logische volgende stap is kijken welke de gevolgen zijn van dit omvangrijk en complex akkoord”, zo verwoordde premier Michel het na afloop van de bijeenkomst. “De komende dagen zullen we binnen de regering kijken welke de consequenties zijn.”

De eerste minister toonde zich alvast tevreden dat het akkoord zich aan de krijtlijnen houdt die de regering heeft uitgezet in het nieuwe wetsontwerp rond de loonkosthandicap dat momenteel in het parlement besproken wordt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen