Direct naar artikelinhoud
AchtergrondCoronatesten

Wereldwijde stormloop op snelle coronatesten, maar België wacht

Terwijl wereldwijd stormloop op gang komt, moet ons land zijn strategie nog bepalen
Beeld Getty Images

Sneltesten kunnen een belangrijk onderdeel worden van onze toekomstige teststrategie, onder meer voor het testen van het personeel en de bewoners in de woonzorgcentra. Onze buurlanden bestelden ze al massaal: Nederland meer dan 2 miljoen, Frankrijk 5 miljoen en Duitsland 9 miljoen. België heeft nog niets besteld. ‘We moeten onze strategie nog bepalen.’

Nu de tweede golf over Europa rolt, beginnen labo’s het overal moeilijk te krijgen met het verwerken van de vele tienduizenden coronatesten per dag. Een antwoord op dat probleem zou kunnen komen van de zogenaamde antigeen-testen. Dat zijn snelle coronatesten die binnen het kwartier resultaat geven. 

Er komt nog steeds een verpleegkundige of arts aan te pas die bij de patiënt een wisser in de keel of neus moet brengen, maar vervolgens weet die na vijftien minuten of de geteste persoon besmet is. Nu die sneltesten almaar accurater worden, begint men overal ter wereld bestellingen te plaatsen.

Buurlanden bestellen massaal

Zo kondigde Nederland deze week trots aan dat het 2,4 miljoen sneltesten heeft besteld. In Frankrijk klonk het eind september dat er deze maand 5 miljoen stuks zouden aankomen en de Duitse overheid zegt dat ze via een deal met de fabrikanten erin zal slagen om maandelijks 9 miljoen snelle coronatesten in te voeren. In Spanje en Italië kopen ze al sinds juli massaal snelle coronatesten aan. 

De Spaanse overheid zou al op een voorraad van 10 miljoen stuks zitten. In Canada kondigde men de aankoop van 20,5 miljoen sneltesten aan en in de VS heeft men in september een enveloppe van 760 miljoen dollar (643 miljoen euro) opzij gezet voor de aankoop van 150 miljoen sneltesten.

België wacht

En België? Dat heeft voorlopig 0 bestellingen geplaatst. “De overheid heeft nog geen antigeen-testen gekocht, dat klopt”, zegt Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). “Men is de testen nog aan het valideren. Pas als dat afgerond is, kunnen we bepalen in welke omgeving we ze best inzetten. Over die strategie zijn experts in overleg.” 

Dat overleg gebeurt in de schoot van de Risk Assessment Group. Zij zal advies geven aan de overheid. “En pas dan kunnen we de aankoopstrategie bepalen.” Mogelijk zijn we dan al eind oktober. Vraag is of de wereldwijde voorraad tegen dan al niet opgekocht is door andere overheden.

België wacht
Beeld Wim Naert

Redding via WHO?

Al minstens één fabrikant (Roche Diagnostics) kon ons niet bevestigen of er straks voldoende voorraad is om België op korte termijn te bevoorraden. Ook bij een andere grote fabrikant (Abbott) is het onduidelijk hoeveel de wereldwijde stock bedraagt en hoe snel men kan produceren voor België. We hebben mogelijk één levenslijn: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die heeft vorige week aangekondigd dat ze 120 miljoen sneltesten besteld heeft. 

Het grootste gedeelte daarvoor is bedoeld voor ontwikkelingslanden en minder welgestelde landen, maar ook België zou eventueel van die voorraad kunnen genieten. Ons land is immers al sinds maart één van de landen die haar schouders heeft gezet onder ACT, dat is een werkgroep binnen de WHO die medisch materiaal en geneesmiddelen sneller beschikbaar probeert te maken voor ontwikkelingslanden. De leden van ACT zouden ook een deeltje van de 120 miljoen sneltesten van de WHO kunnen krijgen. Al kon minister Vandenbroucke ons dat nog niet bevestigen. “We zoeken het uit.”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a)Beeld BELGA

Woonzorgcentra

Sneltesten kunnen een belangrijk onderdeel worden van onze toekomstige teststrategie. Sommige ziekenhuizen en bedrijven zetten ze vandaag al in. Ze kopen ze zelf aan bij de fabrikanten. Professor microbiologie Herman Goossens (UZ Antwerpen) is ervan overtuigd dat ook de overheid ze goed zou kunnen gebruiken. Onder meer voor het testen van het personeel en de bewoners in de woonzorgcentra. In Duitsland start men alvast volgende week met sneltesten in de rusthuizen. Maar ook voor scholen zouden ze ingezet kunnen worden. In Nederland lopen al projecten en in Italië doen ze het al sinds begin september. 

In dat land gebruiken ze de sneltesten overigens ook op de luchthavens om reizigers te screenen. In Spanje heeft men vorige week dan weer sneltesten ingezet in Madrid, omdat de wachttijden voor de coronatesten daar enorm opliepen. Bij ons is dat ook in Brussel al weken het geval. Sommige mensen moeten tot vijf dagen wachten op een test en vervolgens nog eens minstens 24 uur op resultaat. Dat kan veel vlugger. Maar dan moet je wel eerst sneltesten hebben.