Vandenbroucke over nieuwe lockdown: ‘Kan niets garanderen’

Als de coronacijfers in ons land blijven stijgen, is het niet uitgesloten dat er een nieuwe lockdown komt. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) gezegd aan VTM Nieuws. Hij noemt de cijfers dramatisch en hoopt dat de nieuwe maatregelen voldoende zijn om de stijging van het aantal besmettingen af te remmen.

De tweede golf van het coronavirus woedt volop in België. Het aantal nieuwe besmettingen stijgt dag na dag en ook de druk op de ziekenhuizen wordt steeds groter. Dat alles zorgde ervoor de nieuwe regering-De Croo deze week besloot om strengere maatregelen af te kondigen. Sinds vrijdag 9 oktober worden de sociale contacten nog meer beperkt en moeten cafés sluiten om 23 uur.

Nieuwe lockdown?

Omdat Brussel zwaarder getroffen is dan de rest van het land zijn daar zelfs nog strengere regels van kracht. Zo zijn alle drankgelegenheden daar voor een maand gesloten. Ook Wallonië denkt aan extra maatregelen zoals een avondklok.

Als de coronacijfers in ons land niet snel stabiliseren of zelfs dalen, lijkt het niet uitgesloten dat de regels in heel het land nog verstrengd worden. Eerder deze week dreigden heel wat virologen al met een nieuwe lockdown en nu heeft ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zich daarover uitgesproken. Dat deed hij tegen VTM Nieuws.

Coronamaatregelen

‘Ik kan niets garanderen. Het enige wat ik wél kan garanderen is dat als we het samen aanpakken en hetzelfde zeel trekken, we de meeste kans hebben om te bereiken wat we willen bereiken: de scholen ophouden, de bedrijven laten werken en zorgen dat de ziekenhuizen het aankunnen’, zei Vandenbroucke.

De minister gaf ook uitleg over de nieuwe regels: ‘De essentie is dat we afstand houden van elkaar en dat we anders een mondmasker dragen. Je mag met sommige mensen nauw contact hebben. Je gezin niet meegerekend zijn dat er drie. Met jezelf erbij is dat vier. Cafés moeten dicht om 23 uur, restaurants om 1 uur. Er is een groot verschil tussen beide. Als er ambiance is op café, blijven mensen niet aan tafel zitten, gaan ze luider spreken en elkaar vastpakken. De discipline gaat omlaag met de avond. In restaurants is dat anders. Daar is het makkelijker om die discipline aan te houden.’

‘Moeilijk najaar’

‘Het wordt een moeilijk najaar. De dagen worden korter, donkerder en kouder. Heel anders dan in maart, toen het uitkijken was naar de lente en de zomer. Het is moeilijk voor iedereen. We moeten ons nu strikt houden aan wat afgesproken is. Hoe strenger we zijn voor onszelf, hoe minder drastisch de volgende stappen zullen zijn’, besloot Vandenbroucke.

Meer