Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Weyts houdt vast aan code geel: ‘Hard gewerkt om scholen weer te openen, ik wil die nu ook open houden’

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.Beeld Photo News

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil er alles aan doen om de scholen open te houden, ook nu de coronacijfers in ons land exponentieel stijgen. ‘Wij hebben hard gewerkt om de scholen weer te openen, we willen die nu ook open houden’, zei de minister in De ochtend op Radio 1. Bij oppositiepartijen Groen en sp.a reageert men met onbegrip op dat standpunt. En de scholieren zelf, die vragen om wat vertrouwen.

en

Hoewel de cijfers blijven stijgen, blijft ‘code geel’ gelden voor het onderwijs. Dat betekent dat alle kinderen naar school kunnen. De situatie wordt elke week geëvalueerd.

“We stellen vast dat de scholen uitstekend werk doen”, zegt Weyts. “De draaiboeken werken en indien nodig wordt er kordaat opgetreden. De besmettingscijfers in de scholen zijn relatief. Er zijn hier en daar weliswaar scholen en klassen die in quarantaine gaan, maar dat is een teken dat het werkt. Mocht iedereen de maatregelen zo goed opvolgen als dat in de scholen gebeurt, denk ik dat we er op het niveau van de samenleving beter aan toe zouden zijn.”

Naar code oranje overgaan, is voor Weyts op dit moment geen optie. In verschillende leerjaren zouden de kinderen dan week om week naar school gaan. “Het is een illusie om te denken dat die kinderen effectief thuis zitten. Je houdt ze beter in een gecontroleerde omgeving. Dat is het veiligst voor iedereen, en het beste vanuit pedagogisch standpunt.”

Oppositiepartijen Groen en sp.a zijn niet te spreken over de keuze van Weyts (N-VA) om vast te houden aan de code geel. 

“Het land kleurt corona-rood en de scholen blijven op code geel staan, alsof er niets aan de hand is”, zegt Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman. “Minister Weyts moet realistisch zijn: op en rond scholen zijn er veel contacten zijn die corona kunnen verspreiden. We moeten corona intomen door piekmomenten te vermijden.”

 Volgens de onderwijsspecialiste van Groen zijn er extra maatregelen nodig. Naast glijdende uren, afwisselende lesdagen tussen voor- en namiddag suggereert Meuleman ook een vervroegde of verlengde herfstvakantie om zo “het aantal besmettingen binnen in de scholen te minimaliseren”.

Ook Hannelore Goeman (sp.a) begrijpt niet waarom Weyts de scholen in code geel houdt. “Waarom werden er draaiboeken en kleurcodes opgesteld als de minister ze vervolgens eigenhandig in de vuilbak gooit? Hou niet vast aan het eigen gelijk, erken de realiteit en herbekijk de invulling van de codes zodat ook oudere leerlingen zoveel mogelijk veilig naar school kunnen blijven gaan.”

Zelfde geluid bij Gents schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen): zij pleit voor aangepaste maatregelen. Volgens haar kloppen de huidige kleurcodes niet in het licht van de sterke toename in besmettingen.

Twitter bericht wordt geladen...

Nochtans gaan er ook bij de oppositie stemmen op om code geel nog niet op de schop te doen. Zo laat Antwerps schepen van Onderwijs Jinnih Beels (sp.a) op Twitter weten: “Ik begrijp de bezorgdheid in verband met code geel voor scholen, maar de broeihaarden liggen niet daar. Het is zó belangrijk dat álle leerlingen naar school kunnen blijven gaan. Laat ons het hoofd koel houden en consequent zijn: in het belang van de jongeren, hun ontwikkeling én welzijn. Oudere leerlingen een week thuis zetten is nefast, en het is bovendien naïef om te geloven dat ze effectief thuis zullen blijven. Niets belet ons om naar code geel te kijken met een ‘oranje bril’.”

Scholieren: ‘Er mag iets meer vertrouwen zijn in de jeugd’

De Vlaamse Scholierenkoepel is niet opgezet met Weyts’ denkpiste dat scholieren beter “in een gecontroleerde omgeving” op school zitten dan thuis, waar ze het mogelijk niet nauw nemen met de coronaregels.

Voorzitter Louis Notte roept op om niet te veralgemenen. “Er mag toch iets meer vertrouwen zijn in de jeugd. Dat is er niet veel meer de laatste tijd. Er zijn veel andere en betere redenen om leerlingen naar school te laten gaan dan om alles onder controle te houden”, zegt hij.

“Er zullen er altijd zijn die de regels niet volgen, maar voor elke scholier die het niet doet, zijn er misschien vijftig die het wel doen en braaf thuis blijven”, aldus Notte. Hij wijst erop dat tijdens de volledige lockdown scholieren ook thuis hebben gezeten en dat de zomervakantie goed is verlopen.

Volgens Notte hebben veel leerlingen het afstandsonderwijs gesmaakt. De Scholierenkoepel heeft er al voor gepleit om afstandsonderwijs deels te behouden, zegt hij, en zou er nu ook geen probleem mee hebben mocht het opnieuw worden toegepast.