CEO British Airways stapt op

Alex Cruz, de topman van British Airways, legt zijn functie met onmiddellijke ingang neer. Dat heeft de International Airlines Group, waartoe British Airways behoort, aangekondigd.

Cruz wordt opgevolgd door Sean Doyle, de CEO van Aer Lingus. De topman blijft wel nog actief binnen het bedrijf waar hij sinds 2016 CEO was.

Luis Gallego, CEO van IAG geeft geen specifieke verklaring voor het ontslag van Cruz. Hij spreekt van de ergste crisis in de luchtvaartsector. ‘Ik ben ervan overtuigd dat de herstructurering ons zullen helpen om sterker door de crisis te komen’, klinkt het in een persbericht.

In het tweede kwartaal tekende IAG een verlies van 2,1 miljard euro op, na een winst van 736 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Naast British Airlines behoren de Spaanse maatschappijen Iberia, Vueling en Level en het Ierse Aer Lingus tot de groep.

Stevige herstructureringen

Cruz kwam eerder dit jaar in het oog van een storm terecht nadat hij aankondigde 12.000 banen te willen schrappen. Vorige maand verdedigde hij die beslissing tegenover een Britse parlementaire commissie. Hij had het toen over noodzakelijke herstructureringen om het bedrijf erdoor te helpen. ‘Minder reizigers resulteren in minder vluchten en dus minder werkgelegenheid’, luidde zijn argument.

Cruz was topman van de Spaanse budgetmaatschappij Clickair en IAG-dochterbedrijf Vueling voordat hij in 2016 CEO werd van British Airways. Zijn opvolger Doyle was sinds 2019 topman bij Aer Lingus. Daarvoor was al ruim 20 jaar actief voor British Airways.

Het aandeel van IAG daalde met 0,2 procent bij de beursopening.

Meer