Direct naar artikelinhoud
Economie

Blokker-overnemer Mega World vraagt nu al bescherming tegen schuldeisers

Mega World in Jette.Beeld BELGA

Mega World, de keten die in de plaats kwam van Blokker België, gaat bescherming tegen schuldeisers vragen. De ondernemingsrechtbank in Mechelen buigt zich over de aanvraag. Mega World nam eerder dit jaar 123 Belgische Blokkerwinkels over waar 670 mensen werkten.

en

De nieuwe eigenaar Dirk Bron heeft aan de leden van de ondernemingsraad laten weten dat hij de WCO-procedure (‘wet betreffende de continuïteit van onderdemingen) gaat aanvragen. Dat laat ACV Puls deze middag weten.

Dat het niet goed gaat met Mega World, blijkt uit een bericht in De Standaard. De winkelketen kampte volgens de krant de jongste tijd met achterstallige huurgelden. De bedragen zouden intussen zijn overgeschreven, maar dit voorspelt allemaal niet veel goeds, zegt vakbondssecretaris Vuchelen in de krant. 

Daarnaast weigert de bedrijfsrevisor ook de jaarrekening goed te keuren. Volgens De Standaard is de Kamer voor Handelsonderzoek van de rechtbank van Mechelen een onderzoek gestart tegen Mega World, wat zou kunnen wijzen op betalingsmoeilijkheden. Morgen moet Bron nog eens voor de Kamer verschijnen, nadat hij eerder al twee keer zijn kat stuurde.

Eerder dit jaar werden al veel vragen gesteld bij de overname van Blokker België door de omstreden Nederlandse zakenman Bron. In Nederland loopt een fraudeproces tegen hem. Daarnaast stelden de bonden zich ook vragen bij zijn businessplan voor de Belgische winkels.

De jongste tijd kwamen nog meer winkelketens in ons land in de problemen, onder meer Wibra, FNG (Brantano), Bart Smit en Camaïeu.