Minister Weyts houdt vast aan code geel in onderwijs, onbegrip bij Groen en SP.A

Ben Weyts (N-VA). © iStock

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) houdt vast aan code geel in het onderwijs. Oppositiepartijen Groen en SP.A zijn niet te spreken over die keuze.

Door de stijgende coronacijfers gaan er steeds meer stemmen op om over te gaan naar code oranje. Dat zou willen zeggen dat leerlingen uit het derde middelbaar en ouder week om week thuis les volgen.

Maar volgens Ben Weyts is dat geen goed idee, zo zei hij in De Ochtend op Radio 1. ‘We hebben heel hard gevochten om de scholen open te krijgen en ik wil die openhouden. Ik denk dat dat het veiligste is voor iedereen.’

Volgens Weyts valt het aantal besmettingen op de scholen relatief mee. Ze vinden vooral plaats buiten de school, in het kader van de vrije tijd, zegt hij.

Extra maatregelen

De uitspraken van de N-VA-minister botsen op onbegrip bij oppositiepartijen SP.A en Groen.

‘Het land kleurt corona-rood en de scholen blijven op code geel staan, alsof er niets aan de hand is’, zegt Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman. ‘Minister Weyts moet realistisch zijn: op en rond scholen zijn er veel contacten zijn die corona kunnen verspreiden. We moeten corona intomen door piekmomenten te vermijden’.

Volgens de onderwijsspecialiste van Groen zijn er extra maatregelen nodig. Naast glijdende uren, afwisselende lesdagen tussen voor- en namiddag suggereert Meuleman ook een vervroegde of verlengde herfstvakantie om zo ‘het aantal besmettingen binnen in de scholen te minimaliseren’.

Ook Hannelore Goeman begrijpt niet waarom Weyts de scholen in code geel houdt. ‘Waarom werden er draaiboeken en kleurcodes opgesteld als de minister ze vervolgens eigenhandig in de vuilbak gooit? Hou niet vast aan het eigen gelijk, erken de realiteit en herbekijk de invulling van de codes zodat ook oudere leerlingen zoveel mogelijk veilig naar school kunnen blijven gaan.’

Draaiboeken

Ook volgens de onderwijsvakbonden – ACOD Onderwijs, COC, COV en VSOA Onderwijs – gaat de minister in tegen gemaakte afspraken, die vastgelegd zijn in de draaiboeken. Bovendien gaat hij zo volledig voorbij aan het sociaal overleg, klinkt het.

De bonden noemen het ‘niet respectvol ten aanzien van iedereen die zich inzet om de scholen open te houden’ dat de gemaakte afspraken niet worden nageleefd. ‘Bovendien weet het werkveld op die manier ook niet meer wat er moet gebeuren. Onze mensen zijn bezorgd over hun eigen veiligheid en die van hun omgeving en daarom moet chaos te allen tijde worden vermeden’, aldus de bonden.

Ze vragen bijgevolg de kleurcodes toe te passen zoals afgesproken, ’tenzij er grondige redenen zijn om daarvan af te wijken, maar dan pas na sociaal overleg’. Een volgende corona-overleg, dat tweewekelijks plaatsvindt met alle vertegenwoordigers van het onderwijsveld, is al komende woensdag gepland. (Belga)

Partner Content