Frans Timmermans.
Volledig scherm
Frans Timmermans. © EPA

“Omschakeling naar groene economie is duur, maar niets doen zou nog veel meer geld kosten”

De omschakeling naar een groene economie in de Europese Unie zal ook op een sociaal rechtvaardige manier moeten gebeuren. Zoniet dreigt een groep mensen de hakken in het zand te zetten en komt de transitie er niet. En tragisch genoeg zullen het uitgerekend die mensen zijn die het grootste slachtoffer zijn van de klimaatcrisis. Die boodschap gaf vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie aan vertegenwoordigers van de verschillende Belgische parlementen.

17 reacties

  • Stefanie van Dijk

    3 jaar geleden
    De burger wordt geacht allerlei groene verbeteringen door te voeren, huis isoleren, elek, water, gas/mazout besparen, en op veel plaatsen loost het riool gewoon in onze beken en watertjes, echt Belgisch bronwater laat ik wel staan in de winkel, gewoon piswater . En ons maar druk maken over het klimaat, lekker hypocriet!
  • Sonia Van Cauwenbergh

    4 jaar geleden
    Het is nochtans simpel. 1 grid over heel deze aardbol met een mix van wind zon etc. Dit is de enige 100% groene energie mogelijkheid. Er schijnt wel altijd ergens zon of is er voldoende wind 24/24 ter wereld.  Maar om dit politiek mogelijk te maken is nog 100 jaar nodig. Zolang dit niet lukt zal men nooit tot een oplossing komen van 0% co2 en  zonder kernafval.
  • Katia Mistianes

    4 jaar geleden
    Zoals Lucas, denk ik ook dat de oplossing voor het grijpen ligt. Een éénmalige investering in aanwezige, zuivere bronnen, oneindig beschikbaar: zon, water en wind. Soms is iets zodanig simpel, dat iedereen erover kijkt. Ik hoop dat de leugen zo duidelijk mogelijk wordt, want dan wordt de waarheid dat ook.
  • bob jansens

    4 jaar geleden
    niets doen zou nog veel meer geld kosten... heel populistisch, immers wat baadt het dat de ganse EU tegen 200 per uur kapitaal vernietigd door in te zetten op een groene economie als de rest van de wereld niet meedoet? Wie hecht er nog geloof aan politici die roepen dat de huizen niet langer verwarmd mogen worden met gas, maar met elektriciteit (warmtepompen) welke opgewekt wordt met gascentrales en zelfs met steenkool- en zelfs bruinkoolcentrales?
  • Daan Roos

    4 jaar geleden
    Heel juist David. Wat men wel weet is dat de bijdragen van de mens bij de productie van CO2, 4,5% is. En dat we die hard nodig zullen hebben willen we meer voedsel produceren.