Direct naar artikelinhoud
PolitiekUpdate

Lode Vereeck uit Open Vld gezet

Lode Vereeck.Beeld Eric De Mildt

Lode Vereeck is geen lid meer van Open Vld. Dat heeft de statutaire commissie van de Vlaamse liberalen beslist. Aanleiding was de geplande voordracht van Vereeck als bestuurder van de Universiteit Hasselt. Maar de laatste tijd uitte Vereeck ook geregeld kritiek op de partijlijn in de federale onderhandelingen.

en

Vereeck was eerst lid van Lijst Dedecker alvorens hij in 2014 naar Open Vld overstapte. Zowat een maand geleden raakte bekend dat Vlaams Belang hem zou voordragen als lid van de raad van bestuur van de universiteit - een voordracht die uiteindelijk werd weggestemd. Net de UHasselt ontsloeg de econoom vorig jaar wegens ongepast gedrag.

Daarop diende een lid van de Vlaamse liberalen klacht in bij de statutaire commissie van de partij. Die besliste dus dat Vereeck geen lid kan blijven van Open Vld. 

“Maar het argument van Open Vld dat het niet aanvaardbaar was dat Vlaams Belang mij als bestuurder van de UHasselt voordroeg, is absurd”, reageert Lode Vereeck nu zelf. “Elke bestuurder in een organisatie zoals de UHasselt zit daar enkel en alleen om het belang van die organisatie te dienen. In die functie zou ik onafhankelijk zijn geweest, ondanks mijn politieke achtergrond. Ik begrijp de keuze van Open Vld dus niet, maar hoe dan ook laat mijn geschrapte lidmaatschap me momenteel steenkoud”, aldus Vereeck. 

Vereeck kan nog beroep aantekenen tegen die uitsluiting. Aan de Melsensstraat valt te horen dat voorzitter Egbert Lachaert akte neemt van de beslissing, maar geen commentaar geeft op het werk van het onafhankelijk orgaan.

Op Twitter kondigt Vereeck aan door te zullen gaan als onafhankelijk politicus. “Struikelblok is voordracht bestuurder door andere partij (VB) en kritiek op partijlijn”, geeft hij zelf aan. “Hilarisch, want bestuurders zijn onafhankelijk (code Buysse) en kritiek was enkel feiten, cijfers, uitspraken. Niet mijn fout dat Lachaert niet doet wat hij zegt.”  In 2021 zou Vereeck schepen van onder andere Financiën, Begroting en Economie worden in de gemeente Diepenbeek, waar hij momenteel gemeenteraadslid is. 

Twitter bericht wordt geladen...