1 op 5 Belgen wil geen coronavaccin

Zo’n 20 procent van de Belgen wil geen vaccin tegen het coronavirus. Dat meldt Knack op basis van een online onderzoek bij bij 1.016 Belgen van 25 jaar of ouder. Onderzoeksbureau Kantar leidde de studie tussen 8 en 14 september. Vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) stelt dat het erg belangrijk zal zijn om rond vaccinatie campagne te voeren.

Maar liefst 12 procent van de Belgen gaf aan zich “zeker niet” te willen laten inenten met een goed werkend vaccin tegen het coronavirus. 8 procent gaf aan dat “waarschijnlijk niet” te willen. Verder weet 27 procent van de Belgen nog niet of ze zich willen laten inenten.

Deze cijfers willen zeggen dat amper de helft van de Belgen er al van overtuigd is dat ze ingeënt willen worden met een coronavaccin.

Franstaligen, vrouwen en lage inkomens

Uit de cijfers komen opvallende verschillen onder de bevolking naar voren. Zo blijkt 19 procent van de Franstaligen “zeker nee” te zeggen tegen een vaccin, tegenover 7 procent van de Nederlandstaligen.

Opvallend: 15 procent van de vrouwen wil niet gevaccineerd worden tegenover 8 procent van de mannen.

Verder is bij mensen met lage inkomens het verzet tegen een vaccin het grootst. Zo antwoordde van hen 25 procent “zeker niet”, tegenover 10 procent van de grootverdieners.

Bang voor bijwerkingen

Er werd ook gevraagd waarom de weigeraars zich niet willen laten intenten. 52 procent van hen gaf aan bang te zijn voor bijwerkingen, 32 procent is tegen vaccinaties, 8 procent denkt of hoopt dat genoeg anderen zich zullen laten inenten en 3 procent liet weten al besmet geweest te zijn met het coronavirus.

“Het vaccin tegen corona wordt volgens de normale procedure ontwikkeld voordat het op de markt komt”, stelt Van Damme gerust. “Het doorloopt alle noodzakelijke studiefases en zal zelfs bij veel meer mensen getest worden dan veel andere geneesmiddelen. We zullen dus veel beter op de hoogte zijn van de veiligheid van het vaccin.”

Campagne noodzakelijk

“We moeten moeten dat zeker beter uitleggen, want het is natuurlijk uiterst belangrijk dat heel veel mensen zich laten vaccineren”, stelt Van Damme. “We weten nog niet hoe doeltreffend het vaccin zal zijn, maar stel dat het bij 80 procent van de ingeënte personen goed werkt en dat 70 procent van de bevolking, uit alle geledingen van de samenleving, zich laat inenten. Dan komen we pakweg tot een groepsimmuniteit tegen corona van 60 procent.”

“Tel daar nog de mensen bij die het coronavirus hebben gehad en daardoor beschermd zijn, dan gaan we naar 70 procent. Dan kun je spreken van een goede bescherming van de bevolking.”

“Twee voorwaarden”

“Maar er zijn twee voorwaarden. Eén: het vaccin moet bij 80 procent van de mensen werken, en dat weten we nog niet. Twee: 70 procent van de bevolking moet zich laten inenten. Het wordt heel belangrijk om daarrond goed campagne te voeren.”

Meer