‘Coronapandemie heeft wereldwijde leiderschapscrisis blootgelegd’

Er is wereldwijd sprake van een groot leiderschapsprobleem. Dat is door de uitbraak van de coronapandemie duidelijk aan het licht gekomen, zegt een onderzoek van Harris Poll en het Milken Institute tussen februari en oktober bij meer dan 29.000 mensen uit 27 landen.

Uit het onderzoek is onder meer gebleken dat een meerderheid van de bevolking van mening is dat het bedrijfsleven tijdens de coronacrisis meer gedaan heeft om de economie overeind te houden dan de politiek.

Dieptepunt

‘Meer dan 70 procent van de ondervraagden is van oordeel dat hun land in het dieptepunt van zijn geschiedenis is terechtgekomen,’ zeggen de onderzoekers. ‘Bijna twee op drie ondervraagden betogen dat hun leiders het contact met de realiteit hebben verloren en dat het hen ook niet kan schelen wat er met hun burgers gebeurt.’

‘Hoewel de coronapandemie in eerste instantie een crisis van de volksgezondheid vertegenwoordigt, zijn met het probleem ook veel sociaal-economische uitdagingen aan de oppervlakte gekomen,’ verduidelijkt John Gerzema, topman van Harris Poll. ‘Misschien nog meer dan de impact van het virus, weegt de vaststelling dat leiderschap wereldwijd faalt.’

De onderzoekers verwijzen onder meer naar een recent rapport van het Freedom House, waarin wordt gesuggereerd dat vele regeringen de pandemie gebruiken als een dekmantel om dissidente meningen het zwijgen op te leggen, de persvrijheid te beteugelen en verkiezingen te belemmeren. ‘Dit resulteert in een uitholling van de democratie en de mensenrechten,’ zegt het Freedom House.

Werkloosheid

61 procent van de ondervraagden vindt dat bedrijven beter hebben geholpen om tijdens de coronapandemie hun land economisch boven water te houden dan overheden. ‘In alle landen uit het onderzoek genieten de bedrijven bij de bevolking een groter vertrouwen van de regering,’ zeggen de onderzoekers. ‘Er wordt dan ook op het bedrijfsleven gerekend om de sociaal-economische uitdagingen op te lossen.’

In september werden inwoners van twaalf landen ondervraagd. Slechts in drie naties – China, Maleisië en India – kreeg de regering van de bevolking een sterke waardering voor de maatregelen die waren genomen om de pandemie te bestrijden. In de Verenigde Staten bleek minder dan één op drie ondervraagden de reactie van zijn regering te steunen.

Minstens twee derde van de respondenten erkende het gevoel te hebben dat de economische impact van de pandemie een groter effect op hun leven had dan het coronavirus zelf. Ongeveer 69 procent van alle ondervraagden vreesde zijn baan te zullen verliezen.

Meer