Direct naar artikelinhoud
AchtergrondOpenbare omroep

Kritisch auditrapport over de VRT krijgt staartje in het Vlaams Parlement

Kritisch auditrapport over de VRT krijgt staartje in het Vlaams Parlement
Beeld © VRT - Geert Van Hoeymissen

Het kritische auditrapport over de VRT krijgt dan toch een vervolg in het Vlaams Parlement. Hoewel het om uiterst gevoelige materie gaat, mogen de parlementsleden het document inkijken. Zij het onder strikte voorwaarden.

Geen smartphone, geen notitieboekje en zelfs geen balpen mogen de parlementsleden bij hebben wanneer ze het bewuste rapport gaan inkijken. Ook namen van betrokkenen zullen ze niet in de documenten vinden. Die worden zorgvuldig geschrapt. Het rapport dat Audit Vlaanderen, het agentschap dat de Vlaamse administratie controleert, de voorbije maanden opstelde over de VRT ligt duidelijk heel gevoelig. Dat rapport is een rechtstreeks gevolg van de onverkwikkelijke machtsstrijd aan de top van de openbare omroep. Eind vorig jaar botste toenmalig CEO Paul Lembrechts met Peter Claes, op dat moment tweede in rang aan de Reyerslaan. In de nasleep van dat conflict kwamen allerhande berichten over royale contracten met bepaalde schermgezichten en productiehuizen aan de oppervlakte.

Audit Vlaanderen ging over tot een onderzoek en leverde vorige week het eindrapport daarvan af. En dat is behoorlijk vernietigend voor de VRT. “Het rapport citeert een aantal voorbeelden waarin de voorbije jaren de procedures en regels zijn omzeild of gewoonweg niet gerespecteerd”, liet de VRT in een persmededeling weten. Zo zou er onder andere sprake zijn van de bouw van een decor waarbij de aanbestedingsregels niet werden gevolgd en ook het contract met productiehuis Woestijnvis over het Canvas-programma De ideale wereld is onderzocht. Volgens de VRT wordt zo minstens de indruk gecreëerd van ontoereikende organisatiebeheersing en onvoldoende integriteitsbesef bij bepaalde medewerkers. In een interne mail aan zijn personeel gaat de nieuwe CEO Frederik Delaplace nog een stapje verder. “Wat in het rapport staat, kan in geen enkel bedrijf door de beugel”, schrijft hij. “En al zeker niet bij een publieke omroep die deels gefinancierd wordt met het geld van de Vlamingen.”

Net omwille van dat laatste vroegen een aantal leden van het Vlaams Parlement om inzage in het bewuste rapport, dat voorlopig enkel aan de Vlaamse regering en de VRT-top ter beschikking is gesteld. Maar omdat in het document bedrijfsgevoelige informatie en namen van betrokkenen te vinden zijn, kon dat niet zomaar. 

Niet om uitleg vragen

Gisteren zette parlementsvoorzitter Liesbeth Homans dan toch het licht op groen. Parlementsleden die dat wensen, kunnen het rapport komen inkijken. Maar notities nemen, laat staan foto’s maken, is dus uit den boze. Ook vragen naar meer uitleg kunnen niet. Katia Segers, parlementslid voor sp.a betreurt dat laatste maar is wel opgelucht dat het parlement het rapport dan toch onder ogen krijgt. “Het is de enige manier om te controleren of er in de toekomst ook effectief rekening gehouden wordt met de aanbevelingen uit het rapport.” Niet alleen de parlementsleden krijgen inzage in het document. Ook de raad van bestuur van de openbare omroep boog zich gisteren, in een lang uitgesponnen vergadering, over het rapport. Na afloop lieten de leden in een persbericht weten dat ze de directie van de VRT ‘concrete en volledige uitvoering vragen van de aanbevelingen die in het rapport gedaan worden’.

Dat is precies wat VRT-CEO Delaplace belooft. Hij kondigt nultolerantie aan en laat weten dat de controle op het correct naleven van wetten, regels en deontologie aanzienlijk versterkt wordt. En niet alleen de parlementsleden zullen daarop toezien. Mediaminister Benajmin Dalle (CD&V) wil de aanbevelingen uit het rapport meenemen in de nieuwe beheersovereenkomst. Dat contract tussen de Vlaamse regering en de VRT is eind dit jaar aan herziening toe. Of de mistoestanden die in het rapport worden aangeklaagd ook zwaar genoeg wegen om tot een gerechtelijke procedure te leiden, is nog niet bekend. Bij Audit Vlaanderen lieten ze wel weten dat een exemplaar van het rapport is overgemaakt aan de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie (CDBC). Het is nu aan die dienst om te beslissen of verder onderzoek nodig is.