Direct naar artikelinhoud
Congocommissie

Omstreden experte mag toch in Congocommissie blijven

Laure UwaseBeeld RV

Laure Uwase mag toch in de Congocommissie blijven. Uwase zorgde voor controverse omdat ze volgens Rwanda en verschillende organisaties een dubbelzinnige houding heeft tegenover de genocide. ‘Haar aanwezigheid zal het werk van deze commissie blijven overschaduwen.’

De Kamercommissie ‘Congo/Koloniaal Verleden’ heeft achter gesloten deuren de zaak-Uwase besproken. Uwase werkt in de expertengroep aan een rapport waarop de Kamercommissie kan voortwerken, maar haar positie ligt al onder vuur sinds augustus. Vorige week vroeg N-VA openlijk om haar ontslag. “In het belang van de geloofwaardigheid van deze commissie, het parlement en dit land”, zei Björn Anseeuw van N-VA.

Uwase maakt deel uit van de organisatie Jambo, die op een eigen nieuwssite de genocide op Tutsi’s erkent, maar ook ontkenners van genocide aan het woord laat, meestal zonder kritisch weerwoord, net als leden van de oppositie die oproepen tot gewapende strijd tegen het regime van Kagame. Uwases vader is in Rwanda veroordeeld voor genocide door de Gacacca-rechtbank.

Toch mag Uwase in de expertengroep blijven. De Kamercommissie aanvaardde met ruime meerderheid het voorstel van commissievoorzitter Wouter De Vriendt (Groen) om een andere expert te vervangen, die door tijdsgebrek zijn engagement niet kan voortzetten. 

“De commissie ging akkoord om hem eventueel te vervangen door een historicus die bij voorkeur de Rwandese nationaliteit heeft”, zegt De Vriendt. Op die manier kan er evenwicht komen, maar de woorden ‘eventueel’ en ‘bij voorkeur’ tonen dat nog niks vaststaat.

“Het moet natuurlijk ook een goed profiel zijn, en het moet nog de moeite zijn om die persoon in de expertengroep te zetten. Hun werk vordert namelijk snel.”

Binnen de expertengroep is er verdeeldheid over Uwase, maar volgens De Vriendt “is er op geen enkel moment het signaal gekomen dat de kwaliteit van het rapport in gevaar komt”. De experten zelf mogen niet publiekelijk spreken tijdens hun mandaat, maar Bert Ingelaere, expert Rwandese genocide aan de UAntwerpen, mag dat wel.

“Mevrouw Uwase zal ongetwijfeld wel redelijk wat talenten hebben, maar ik vrees dat alles wat er over Rwanda uit deze commissie gaat komen, zal overschaduwd blijven door haar aanwezigheid”, zegt Ingelaere. “Ik vind die Congocommissie een belangrijk en interessant initiatief, maar op deze manier gaat het niet lukken vrees ik, toch niet wat betreft Rwanda.”