Direct naar artikelinhoud
CoronavaccinUpdate

Johnson & Johnson legt ontwikkeling coronavaccin tijdelijk stil

Illustratiebeeld.Beeld Photo News

Het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson legt de klinische proeven met zijn coronavaccin tijdelijk stil omdat één van de deelnemers ziek is geworden. Dat heeft het bedrijf deze nacht aangekondigd. Ook het UZ Gent zet de studie naar het vaccin on hold.

, en

Het vaccin van Johnson & Johnson zit momenteel in de zogenaamde derde fase van de klinische proeven. Die zijn nu opgeschort vanwege een “onverklaarbare ziekte” bij een deelnemer, zo stelt de farmagroep in een persmededeling. Medici van het bedrijf en onafhankelijke veiligheidsexperts onderzoeken de ziekte.

Johnson & Johnson kondigde vorige maand aan dat 60.000 mensen deelnemen aan de derde fase van de proeven. Zij krijgen voorlopig geen nieuwe doses meer toegediend. Het bedrijf onderstreept dat het opduiken van ziektes, “ook ernstige”, niet onverwacht is bij massale klinische proeven.

Ook in Gent kregen deelnemers aan de studie het vaccin van Johnson & Johnson toegediend in een fase 1 en fase 2-studie. Het is niet duidelijk hoeveel proefpersonen het vaccin al hebben gehad maar het UZ Gent meldt dinsdag wel dat er voorlopig geen nieuwe vaccinaties meer worden toegediend. 

200 miljoen

Johnson & Johnson, waartoe ook het Belgische Janssen Pharmaceutica behoort, sloot vorige week nog een contract met de Europese Commissie voor de aankoop van het kandidaat-vaccin voor 200 miljoen mensen, met de optie om 200 miljoen extra doses te kopen.

De Europese Commissie ondertekende ook al een contract met Sanofi-GSK en AstraZeneca. Ook dat bedrijf moest vorige maand de proeven met zijn vaccin even stopzetten vanwege medische problemen met een proefpersoon. Die klinische proeven zijn intussen hervat.