Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Stijn Baert waarschuwt: “Vooruitzichten voor wie geen diploma heeft zijn allerminst rooskleurig”

Hoe is het mogelijk dat er 10.000'en vacatures zonder diplomavereisten op jobsites staan en dat er tegelijkertijd 600.000 kortgeschoolde inactieven zijn? Stijn Baert, werkexpert in ons geldpanel, is niet de enige die het zich afvraagt. Hij ziet de toekomst voor kortgeschoolden in ons land bovendien somber in als er niet snel iets verandert aan de lage werkzaamheidsgraad. “Mede door de automatisering, wordt een integratie op de arbeidsmarkt de komende decennia enkel moeilijker voor hen.”

33 reacties

  • Ward Berden

    4 jaar geleden
    Deze zomer zag ik de fruitboeren smeken om personeel toen de busjes Roemenen en Polen de grens niet over mochten. Vorige week zag ik de Admiraal van onze Marine op het nieuws, die had ook honderden mensen nodig. Zou het kunnen dat het eerder een geval van 'niet willen werken' is?
  • Bjorn Huwaert

    4 jaar geleden
    Interessant artikel, echter volstaat het niet te zeggen we hebben zoveel vacatures en zoveel werkzoekenden en vul ze maar in. Veel werkgevers willen constant het onderste uit te kan halen. Het simpelweg afschuiven op werklozen is te gemakkelijk.
  • Alexa Grieken

    4 jaar geleden
    Een diploma heb je echt niet nodig tegenwoordig. Wat je nodig hebt is specifieke kennis en opleiding voor wat je wilt doen. Genoeg opleidingen te volgen met certificaten. Diploma heb ik zelf nog nooit gebruikt en is een achterhaald concept om dit in het loon te berekenen. Ik sta veel verder met specifieke opleidingen op maat van mijn werkomgeving.
  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    Diploma's lonen niet echt meer. Anciënniteit willen ze afschaffen. Vaste contracten willen ze vervangen door tijdelijke. En het ideale statuut volgens die neoliberalen is dat van de zelfstandige. Liefst zonder personeel met een contract natuurlijk. Wat ze in Nederland de zzp'ers noemen. De eerste om in coronatijden zonder steun in absolute armoede te vervallen. Dan is een diploma toch niet nodig.
  • Emi Hergersberg

    4 jaar geleden
    er zijn mensen die een hoop diploma's hebben maar wat zijn ze ermee als hun kraan stuk gaat en ze vinden geen loodgieter ? HANDIG en verstandig is de beste combinatie. Er is te weinig respect voor stielmannen.