Minimale dienstverlening niet haalbaar in zeventien gevangenissen

De gevangenis Leuven Centraal ©  MARC HERREMANS

In zeventien Belgische gevangenissen haalt men dinsdagochtend door de 48 urenstaking de streefcijfers voor de minimale dienstverlening niet. In de gevangenissen van Sint-Gillis en Leuven Centraal is minder dan 50 procent van het nodige personeel voor een minimale dienstverlening aanwezig.

Bron: BELGA

ACV Openbare Diensten houdt sinds maandag een 48 urenstaking in de gevangenissen. De vakbond is van mening dat er niet genoeg controle is op covid-19 bij gedetineerden die terugkeren van een verblijf buiten de gevangenis. Ondertussen heeft het gevangeniswezen aan de bonden enkele voorstellen voorgelegd, waarop tegen woensdag een antwoord wordt verwacht. Intussen gaat de staking wel verder.

Dinsdagochtend in de ochtendshift, van 06.00 tot 14.00 uur, wordt het streefcijfer van de minimale dienstverlening niet bereikt in dertien Vlaamse of Brusselse gevangenissen: die van Beveren (79 procent van het nodige personeel aanwezig), Brugge (69 procent), Dendermonde (75 procent), Gent (55 procent), Hasselt (90 procent), Leuven Centraal (39 procent), Mechelen (55 procent), Merksplas (97 procent), Sint-Gillis (38 procent), Vorst (69 procent), Berkendael (50 procent), Turnhout (87 procent) en Wortel (76 procent). In Brugge, Gent, Sint-Gillis, Vorst en Berkendael is er politie aanwezig.

In Wallonië kan in 75 procent van de gevangenissen de minimale dienstverlening wel verzekerd worden. Enkel in vier gevangenissen lukt dit niet: die van Hoei (83 procent), Lantin (94 procent), Marneffe (63 procent) en Doornik (79 procent). Er is geen politie aanwezig in de Waalse gevangenissen.

Tijdens de nachtshift was er niet voldoende personeel voor een minimale dienstverlening in Brugge (88 procent), Leuven Hulp (75 procent), Merksplas (64 procent), Sint-Gillis (42 procent) en Vorst (50 procent). Vannacht was er politie aanwezig in Brugge, Gent, Sint-Gillis, Vorst en Berkendael.

Het gevangeniswezen heeft maandagnamiddag voorgesteld om het ongestoord bezoek op te schorten voor een maand vanaf vrijdag. Ook wil het penitentiaire verloven zo veel mogelijk in één blok laten opnemen en stelt het voor dat gedetineerden die terugkeren uit penitentiair verlof 24 uur op de cel moeten verblijven tot de eerstvolgende doktersconsultatie. Het stelt ook voor om gedetineerden te verplichten om een mondmasker te dragen als ze hun cel verlaten en vraagt extra aandacht voor de handhaving en het respecteren van de hygiënische voorschriften door gedetineerden en personeelsleden.

Woordvoerster Kathleen Van De Vijver meldt nog dat de gevangenissen sinds het begin van de coronapandemie steeds rekening hebben gehouden met de evolutie van de besmettingscijfers in de samenleving en dat de voorgestelde maatregelen daar ook het gevolg van zijn. Ze vraagt bovendien dat zowel het personeel als de gedetineerden mee hun best doen om de veiligheidsmaatregelen zo goed mogelijk na te leven, zodat ze de pandemie verder kunnen blijven beheersen.