Direct naar artikelinhoud
Sneltests

België koopt dan toch snelle coronatesten die binnen 15 minuten resultaat geven

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).Beeld Photo News

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) gaat sneltesten aankopen. Dat is beslist op een interministeriële conferentie Volksgezondheid, zo meldt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in het parlement. De sneltesten geven een resultaat binnen de 15 minuten.

en

Op de conferentie werd beslist om het FAGG de opdracht te geven sneltesten aan te kopen. Er komt ook een taskforce testing, met professor microbiologie Herman Goossens als voorzitter.

“Maar naast de aankoop is er nog een tweede zaak, en dat is waar en op welke wijze die testen dan ingezet moeten worden”, aldus Beke. “Ik heb twijfels bij de inzet in woonzorgcentra. Mis je hier een diagnose, dan kan dat gevaarlijke gevolgen hebben. Kijk naar het tuinfeest in het Witte Huis. Daar heeft men met sneltesten gewerkt en dat heeft gefaald.” 

Vals gevoel van veiligheid

De vraag waar de sneltesten dan wel kunnen worden ingezet is een debat waard, vindt Beke. Zaterdagochtend vertelde Beke nog op Radio 1 dat sneltesten een vals gevoel van veiligheid kunnen geven.

 “U heeft het initiatief genomen om een interministeriële conferentie samen te roepen, waarvoor hulde, en die gaat nu een taskforce oprichten”, reageerde Jeremie Vaneeckhout van Groen in het parlement. “Terwijl Duitsland drie weken geleden al de bestelling heeft geplaatst. Dat heeft volgens mij niets te maken met het institutionele karakter van ons land, maar vooral met leiderschap en politieke verantwoordelijkheid.”

Hannes Anaf van sp.a vindt dat de sneltesten wel moeten worden gebruikt in de woonzorgcentra. “Het aantal besmettingen in de woonzorgcentra is terug sterk aan het stijgen”, zei hij. “Laat ons zorgen dat de testen snel in de woonzorgcentra kunnen worden gebruikt, om de verdere verspreiding te minimaliseren.