Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Ook KU Leuven en VUB schakelen naar code oranje

Ook KU Leuven en VUB schakelen naar code oranje
Beeld BELGA

Vanaf maandag 19 oktober geldt op alle dertien KU Leuven-campussen code oranje: auditoria met meer dan 150 plaatsen mogen dan voor maximum 20 procent bezet zijn. Ook VUB schakelt naar code oranje. De universiteiten van Gent, Antwerpen en Hasselt zijn het academiejaar volledig gestart in code oranje.

en

Omdat het aantal besmettingen de laatste weken erg gestegen is, kiest nu ook de KU Leuven om haar onderwijs in code oranje voort te zetten, en dit vanaf maandag 19 oktober. De Leuvense universiteit koos er bij het begin van het academiejaar voor om in code geel te starten. “Dat was van groot belang om nieuwe studenten op een warme manier te verwelkomen”, zegt rector Luc Sels. “Maar nu is het aan het hoger onderwijs om de steden te ontlasten.”

Code oranje betekent dat grote auditoria, met meer dan 150 plaatsen, voor maximum 20 procent bezet mogen zijn. In aula’s met 60 tot 150 zitplaatsen kunnen 30 studenten aanwezig zijn. Voor specifiek uitgeruste practica, pc-lokalen en labo’s verandert er niets.

Vanaf volgende week maandag opent KU Leuven bovendien een eigen testcentrum, waar studenten zich op afspraak gratis kunnen laten testen op het coronavirus. Bedoeling is om dagelijks zo’n 300 testen af te nemen. “Dankzij deze extra testcapaciteit zullen we sneller kunnen ingrijpen en verdere besmetting voorkomen”, besluit Sels.

VUB

Ook de VUB gaat vanaf maandag naar code oranje. De VUB gaat mogelijk zelfs nog een stapje verder. De universiteit vraagt haar opleidingen zich vanaf 26 oktober klaar te houden voor code rood, zegt vicerector Jan Danckaert. “Daarvoor wachten we op verdere bevestiging van de overheid.”