Direct naar artikelinhoud
WereldEconomie

IMF ziet wereldeconomie met 4,4 procent krimpen, de Belgische met 8,3 procent

Gita Gopinath, economisch raadgever van het IMF. ‘We verwachten een iets minder ernstige, maar nog altijd diepe recessie in 2020.’Beeld REUTERS

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zich zoals verwacht minder pessimistisch getoond over de impact van het coronavirus op de wereldwijde economie dit jaar. 

De instelling denkt dat de mondiale economische krimp nog 4,4 procent zal bedragen, waar ze in juni nog uitging van -4,9 procent. De Belgische economie zou, net als die van de hele eurozone, met 8,3 procent krimpen, zo staat in het gepubliceerde rapport World Economic Outlook van het IMF.

“We verwachten een iets minder ernstige, maar nog altijd diepe recessie in 2020, vergeleken met onze prognose van juni”, zegt Gita Gopinath, economisch raadgever van het IMF. De herziening is volgens haar het gevolg van “ongeziene fiscale, monetaire en beleidsmatige maatregelen” in grote economieën om de impact van het coronavirus te verzachten.

De Chinese economie groeit vermoedelijk met 1,9 procent dit jaar. In de VS wordt een krimp van 4,3 procent verwacht. 

De eurozone mag nog een economische krimp verwachten van 8,3 procent. In de grootste Europese economie, Duitsland, zou de economie met 6 procent dalen. Spanje (-12,8 procent) en Italië (-10,6 procent) zouden het zwaarst getroffen worden. Voor de eurozone verwacht het IMF 5,2 procent groei in 2021, België zou uitkomen op +5,4 procent.