VRT-bestuurder Rudi De Kerpel erkent fout en stapt op na interne nota: “Leverde zelf aan evenementen van openbare omroep”

Bron: BELGA/ De Tijd

Rudi De Kerpel (N-VA) heeft zijn ontslag aangeboden als bestuurder bij de VRT. Dat meldt hij zelf in een mededeling. Hij leverde met zijn bedrijven aan de VRT, terwijl dat eigenlijk niet mag. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) heeft zijn ontslag aanvaard.

LEES OOK. Procedures omzeild en regels niet gerespecteerd: rapport vernietigend voor werking VRT

LEES OOK. De Warmste Week laat Vlaanderen koud: voorlopig niet meer dan 200 initiatieven (+)

De Kerpel zegt dat hij met zijn bedrijven Eurotuin en Durapack jarenlang sponsor/leverancier was van het VRT-evenement “De Warmste Week”. Hij leverde boeketten voor medewerkers en herbruikbare bekers. In een doorlichting van Audit Vlaanderen staat dat vermeld onder de noemer “integriteitsinbreuk”. De analyse van Audit Vlaanderen kwam er nadat bleek dat enkele contracten mogelijk op dubieuze wijze tot stand gekomen waren. Het ging onder meer om een contract met een art-director en dat met productiehuis De Mensen. Uit die audit blijkt nu dat bestuurder Rudi De Kerpel een fout maakte.

“Bewust opzetten van constructies voor zelfverrijking”

Maar naast de fout van De Kerpel meldt de audit nog meer misstanden. Volgens De Tijd, dat een samenvatting van het onderzoek kon inkijken, gaat het om systematisch misbruik van overheidsgeld voor zelfverrijking. Naast onwetendheid over de regels, is er ook sprake van het “bewust opzetten van constructies om een bepaalde leverancier een opdracht te gunnen.” Zo zouden ook schermgezichten meer verdienen dan eigenlijk mag, door allerlei constructies - steevast verwoord als consultancy. Het is niet duidelijk of die gezichten ook daadwerkelijk nog actief zijn geweest als consultant voor de VRT, meldt De Tijd.

“Nooit op gewezen”

De naam van De Kerpel komt uit het rapport onrechtstreeks naar voren. “Het mandaat van lid van de raad van bestuur en gemeenschapsafgevaardigde van de Vlaamse regering houdt in dat men geen zaken mag doen met het bedrijf waar men een mandaat uitoefent en of controleert. Ondanks het feit dat ik daar nooit eerder op gewezen ben, diende ik hiervan op de hoogte te zijn”, schrijft De Kerpel. “Ik wens te benadrukken dat ik al die jaren geen enkel winstbejag voor ogen had noch realiseerde, maar ben ik van mening dat ik hierdoor niet langer in staat ben om mijn functie uit te voeren”, klinkt het. “Ik wens ook niet dat deze vermelding de aandacht zou afleiden van de hoofdzaak in dat rapport.” Minister Benjamin Dalle heeft het ontslag aanvaard, zo laat zijn woordvoerder weten.

De Kerpel, die een politiek verleden heeft bij Lijst Dedecker, werd in 2000 voor het eerst lid van de raad van bestuur van de VRT, tot 2005. In januari 2010 werd hij voor de tweede keer verkozen en sinds 2015 was hij zogenoemd gemeenschapsafgevaardigde van de Vlaamse regering bij de VRT. Recent haalde De Kerpel nog de krantenkoppen door een rechtszaak in te spannen tegen viroloog Marc Van Ranst toen hij deze zomer zei dat Antwerpen beter even gemeden werd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen