Direct naar artikelinhoud
Openbare omroep

N-VA-afgevaardigde Rudi De Kerpel stapt op uit raad van bestuur VRT na ‘integriteitsinbreuk’

Rudi De Kerpel.Beeld FRED DEBROCK

Rudi De Kerpel, N-VA-afgevaardigde binnen de raad van bestuur van de openbare omroep, dient zijn ontslag in. De Kerpel kwam in opspraak in het rapport dat Audit Vlaanderen opstelde over de onregelmatigheden aan de top van de VRT. Hij leverde vanuit zijn eigen bedrijven bloemen en herbruikbare bekers aan de VRT.

Naast regeringscommissaris bij de VRT was De Kerpel jarenlang eigenaar en zaakvoerder van de Eurotuin-tuincentra. Hij was ook zaakvoerder van Durapack, een bedrijf dat onder andere herbruikbare bekers maakt. Vanuit die bedrijven leverde hij de voorbije jaren bloemen en bekers die de VRT gebruikte bij de organisatie van De Warmste Week. 

Het mag dan al niet om gigantische bedragen gaan, het leveren van die producten was wel degelijk een probleem. Het is namelijk in strijd met het charter deugdelijk bestuur die de leden van de raad van bestuur bij het begin van hun mandaat moeten onderschrijven. Daarin staat nadrukkelijk dat een regeringscommissaris van de VRT geen leidende functie of mandaat mag hebben binnen een firma die aan de VRT diensten levert, leveringen doet of er werken voor uitvoert. En dus wordt De Kerpel in het rapport een integriteitsbreuk aangewreven. 

“Ondanks het feit dat ik daar nooit eerder op gewezen ben diende ik hiervan op de hoogte te zijn”, liet De Kerpel gisterenavond laat weten. Hoewel hij naar eigen zeggen nooit winstbejag voor ogen had, vond De Kerpel dat hij zijn functie niet meer naar behoren kon uitvoeren. 

Maandag boog de raad van bestuur zich nog over de bevindingen uit het bewuste rapport. Sindsdien kwam De Kerpel onder steeds meer druk te staan. Uiteindelijk koos hij voor de vlucht vooruit door zelf zijn ontslag aan te bieden aan mediaminister Benjamin Dalle (CD&V).