© ATV

Boobytrap gevonden op jachtterrein in Rumst: “Kan mens doden of levensgevaarlijk verwonden”

Tijdens een controle op een jachtterrein in Rumst zijn natuurinspecteurs van Natuur en Bos vorige week op een boobytrap gestoten. “We mogen er dan ook niet aan denken dat er toevallig een spelend kind hiermee in aanraking kwam”, zo zegt Natuur en Bos.

Na de vondst van de boobytrap werden verschillende huiszoekingen uitgevoerd bij jagers in Rumst en Sint-Katelijne-Waver. Daar troffen de inspecteurs mistnetten, veerklemmen en een geladen karabijn met een geluidsdemper en richtkijker aan.

De politie werd in bijstand geroepen om de verboden wapens in beslag te nemen. Daarmee was de kous echter niet af. In de jachthut op het terrein vonden de inspecteurs nóg twee boobytraps. Een ervan bestond uit een metalen buis die voorzien was van een jachtpatroon en een touwsysteem. Een aanraking van dat touw activeert vervolgens de boobytrap waardoor het jachtpatroon wordt afgevuurd.

“Dergelijke wapentuigen worden voornamelijk ingezet om vossen en andere predatoren uit te schakelen, maar kunnen evengoed een mens doden of levensgevaarlijk verwonden. We mogen er dan ook niet aan denken dat er toevallig een spelend kind hiermee in aanraking kwam”, zo zegt de woordvoerder van Natuur en Bos, dat deze feiten dan ook zeer ernstig neemt.

Er is een proces-verbaal opgesteld voor inbreuken op de jachtwetgeving en de wapenwet. Voor de jachtdelicten alleen al riskeren de daders een gevangenisstraf tot twee jaar en een geldboete tot 250.000 euro.

Een van de gevonden boobytraps. © Agentschap voor Natuur en Bos

Een geladen karabijn met een geluidsdemper en richtkijker werd in beslag genomen. © Agentschap voor Natuur en Bos

 jtp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER