“We wachten af wat de federale regering vrijdag voorstelt”, aldus Weyts. © Belga

Weyts duwt door: het onderwijs blijft in code geel. “Hoe kan je dit nog verantwoorden?”

De stijgende coronacijfers hebben voorlopig geen invloed op het Vlaamse onderwijs. In een overleg met de onderwijskoepels en vakbonden duwde Ben Weyts door: de scholen blijven voltijds open. “Onverantwoord”, vindt ACOD Onderwijs. “Gezien de huidige coronasituatie, is dit onmogelijk uit te leggen.”

Hannes Heynderickx
Bron: BELGA

Code geel blijft van kracht in het onderwijs zegt Weyts. © TVL

Met veel bombarie kondigde onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) eind juni het onderwijsplan voor dit schooljaar aan. De teneur was duidelijk: de scholen zouden nooit meer hun poorten volledig sluiten. Mocht het coronavirus opnieuw sterk circuleren in de samenleving, dan zou men wel schakelen naar code oranje – waarin de tweede en derde graad van het middelbaar week om week fysiek naar de les kunnen – of zelfs naar code rood.

Maar Weyts blijft op dit moment halsstarrig vasthouden aan code geel, ondanks de felle opmars van het virus in de samenleving. Hij baseert zich daarvoor op de cijfers die de CLB’s verzamelden rond de besmettingen op scholen.

Draaiboeken

Sinds 28 september zijn er 1.795 leerlingen uit het middelbaar en basisonderwijs besmet. 7.488 leerlingen zitten een quarantaine uit. Ook 627 personeelsleden zijn momenteel in quarantaine, 411 leerkrachten zijn effectief besmet. “De gedetailleerde draaiboeken en goede opvolging ervan, binnen een strikt gecontroleerde omgeving, blijken betere resultaten te ressorteren inzake COVID-verspreiding dan buiten de schoolmuren”, zegt Weyts daarover.

Volgens zijn redenering circuleert het virus dus amper binnen de schoolmuren. Maar de oorspronkelijke draaiboeken voor het onderwijs geven aan dat scholen naar oranje zouden moeten schakelen “wanneer het virus sterk circuleert in de samenleving”, en niet uitsluitend binnen de schoolgebouwen.

Toch waren ook de onderwijskoepels vragende partij om voorlopig vast te houden aan code geel, en zelfs de vakbond VSOA Onderwijs is tevreden. “Ik heb begrip voor de beslissing”, zegt voorzitter Marnix Heyndrickx. “Slechts 0,15 procent van het totale aantal leerlingen is op dit moment besmet. Dat lijkt mij weinig, zeker als we naar de rest van de samenleving kijken. Het lijkt me dan ook aangewezen om niet halsoverkop maatregelen te nemen, en te wachten tot maandag om de situatie opnieuw onder de loep te nemen. Zeker omdat het Overlegcomité vrijdag de barometer zal presenteren.”

Schakelen

Een andere vakbond, ACOD Onderwijs is heel wat minder begripvol voor de beslissing van Weyts. “Wij gaan hier absoluut niet mee akkoord”, zegt voorzitster Nancy Libert. “Gezien de huidige coronasituatie is het onmogelijk om uit te leggen dat we in code geel blijven. Wij vinden gewoon dat de draaiboeken, waaraan we zo hard hebben gewerkt, toegepast moeten worden. Dat betekent op dit moment schakelen naar code oranje, of zelfs code rood.”

Volgende maandag komen alle onderwijspartners dus opnieuw samen om de coronasituatie en bijhorende kleurcode te herevalueren. Weyts geeft nu al mee dat er wel degelijk “een bereidheid is om te schakelen naar code oranje”. Maar het is ook goed mogelijk dat de draaiboeken die bij code oranje en rood horen nog worden aangepast, zodat toch alle leerlingen onder alle omstandigheden voltijds naar school kunnen.

“Daar ben ik een koele minnaar van”, zegt Heyndrickx van VSOA Onderwijs. “Ik ben wel bereid om een aantal maatregelen te herbekijken, vanuit het standpunt van de organiseerbaarheid: middageten nuttigen in een klasbubbel bijvoorbeeld. Maar ook onder oranje iedereen voltijds naar school halen, daar kunnen alleen de virologen mij van overtuigen.”

Alles wijst er dus op dat alle scholen nog geruime tijd volledig zullen openblijven, zowel die in het lager onderwijs, als die in het middelbaar. Enkel voor het volwassenonderwijs en het deeltijds kunstonderwijs is vandaag al formeel beslist om code oranje in te roepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer