Direct naar artikelinhoud
Apple

Bij iPhone 12 geen lader en oortjes meer in de doos

De nieuwe verpakking van de iPhone 12.Beeld Apple

Als je vanaf deze maand een nieuwe iPhone 12 koopt, schrik dan niet wanneer je de oortjes en lader niet vindt in het doosje. Apple heeft besloten dat wie die nodig heeft ze apart moet kopen, want dat is beter voor het milieu. Als geste zijn de Earpods met Lightning-poort goedkoper gemaakt en krijg je voor dezelfde prijs als voorheen een betere lader.

Sinds enkele jaren wordt een deel van de persconferenties van Apple besteed aan een promopraatje over de ecologische initiatieven van het bedrijf. Naast meer gerecycleerd materiaal in de nieuwe iPhones en hernieuwbare energie in de productieketen, was er tijdens de persconferentie van dinsdagavond de opvallende mededeling dat de oortjes en lader niet meegeleverd worden bij de iPhone 12.

Lisa Jackson, vice-president van Apple verantwoordelijk voor milieu, meldt dat er wereldwijd 2 miljard Apple-laders in omloop zijn.Beeld Apple

Vanop het dak van Apple Park vertelde Lisa Jackson, vice-president verantwoordelijk voor milieu, dat er 700 miljoen Earpods met Lightning en 2 miljard Apple-laders in schuiven wereldwijd te vinden zijn. Dat bovendien veel mensen zijn overgestapt op draadloze hoofdtelefoons, is voor Apple een goede reden om geen oortjes met draad meer mee te leveren.

Daardoor is de verpakking van de iPhone 12 plots een pak kleiner. “We kunnen tot 70 procent meer producten op een pallet plaatsen”, aldus Jackson. Dat zorgt voor minder CO2-uitstoot. Door alle aanpassingen aan de productie en verpakking van de iPhone 12 wordt er volgens Apple jaarlijks 2 miljoen kubieke tonnen CO2 minder uitgestoten. “Dat is als 450.000 auto’s per jaar van de weg houden”, volgens Jackson.

Wat Apple doet om de iPhone 12 minder slecht voor het milieu en het klimaat te maken, samengevat.Beeld Apple

Bovendien moeten er minder zeldzame materialen worden gemijnd en gebruikt. Het gebruik van materialen als kobalt in producten van Apple en andere technologiebedrijven is al langer een punt van kritiek. Er is onder andere een proces tegen die bedrijven voor hun vermeende betrokkenheid bij de dood van kinderen in Congolese kobaltmijnen.

In de doos vind je (gelukkig) nog wel een Lightning naar USB C-laadkabel. Daarmee kan je je iPhone verbinden met de USB C-poort die je laptop of computer misschien al heeft. Het voordeel van de kabel die vanaf nu bij iPhones wordt geleverd is dat de snelheid van laden hoger ligt.

De inhoud van een iPhone 12-verpakking.Beeld Apple

Wil je gebruik maken van die hogere laadsnelheid dan kan je onder andere gebruik maken van de nieuwe Apple-lader. Die is voor 25 euro te koop op de site van Apple en is dus even duur als de wel erg trage lader die je tot nu toe kreeg bij je iPhone. Een andere geste is het feit dat de Earpods met Lightning in prijs zijn verlaagd. Volgens MacRumors zijn ze van 29 naar 19 dollar gegaan. Op de Belgische site van Apple staan ze te koop voor 19 euro, dus de prijsdaling lijkt wereldwijd.