Direct naar artikelinhoud
Presidentsverkiezingen VS

Het slotoffensief van Trump: rally’s, rally’s, rally’s

Trump gooit een mondkapje van het podium af tijdens zijn eerste campagnerally sinds hij positief testte op het coronavirus, in Sanford, Florida.Beeld Reuters

President Trump heeft een slotoffensief ingezet, met elke dag massale bijeenkomsten in cruciale staten. Terwijl hij voortdurend om de oren wordt geslagen met slechte peilingen, probeert Trump de coalitie van kiezers bijeen te houden die hem president maakte.

Nog geen 24 uur nadat de president opdook in Florida, waar hij in 2016 nog de ouderen voor zich won, deed Trump dinsdag in Pennsylvania een beroep op kiezers in de buitenwijken om hem niet in de steek te laten. Met name van het oordeel van vrouwelijke kiezers in de suburbs zal afhangen of Trump de eerste president in 28 jaar wordt die niet wordt herkozen.

“Mag ik jullie vragen om mij een plezier te doen?”, zegt Trump op een grote bijeenkomst in Johnstown richting de vrouwelijke kiezers die nu naar zijn Democratische tegenstander Joe Biden dreigen over te stappen. “Willen jullie mij alsjeblieft leuk vinden? Ik heb je verdomde buurt gered, oké?” De president hoopt dat hij met zijn boodschap van law-and-order alsnog de moeders in de buitenwijken voor zich kan winnen in de laatste fase van de campagne.

De hectische agenda van Trump, met alleen al deze week vijf bijeenkomsten, onderstreept nogmaals de moeilijke positie waarin hij zich bevindt. De president verloor kostbare tijd met zijn besmetting. Vanuit zijn ziekbed moest hij toezien hoe Biden van zijn afwezigheid handig gebruikmaakte om campagne te voeren in het handjevol staten dat de doorslag zal geven op 3 november. In een gemiddelde van diverse peilingen ging Biden woensdag aan kop met groot verschil. Biden staat op 51,6 procent en Trump op 41,6 procent. 

Twitter bericht wordt geladen...

Superspreaders

Tekenend voor Trumps precaire positie zo laat in de race, is dat hij woensdag campagne voert in de landbouwstaat Iowa en donderdag in het Republikeinse Georgia. In Iowa versloeg hij Hillary Clinton nog met groot gemak: met een verschil van 9,5 procentpunt. Tot overmaat van ramp gaat het de laatste dagen opnieuw mis met de pandemie in de VS, met een recordaantal besmettingen in twintig staten. Maar terwijl Biden het goede voorbeeld blijft geven met zijn kleine bijeenkomsten, wil Trump zijn massale rally’s niet afdanken. 

De president heeft naar verluidt zijn campagne zelfs opdracht gegeven om elke dag een verkiezingsbijeenkomst te organiseren, tot de stembusgang. Trump blijft opvallend optimistisch. Hij gelooft de peilingen niet en hoopt dat hij opnieuw gelijk krijgt. De president gokt erop dat de bijeenkomsten, net als in 2016, zijn aanhang zullen opzwepen om massaal te gaan stemmen. 

Tegelijk moet de boodschap dat hij in het ziekenhuis het virus heeft overwonnen, andere kiezers die de pandemie zat zijn en de economie weer open willen gooien overhalen om alsnog op hem te stemmen. Met genoegen zag de belaagde president de afgelopen dagen dan ook dat nog altijd een meerderheid van de Amerikanen, zo’n 56 procent volgens een Gallup-peiling, hem een “sterke en vastberaden” leider vindt.

Aan waarschuwingen van lokale functionarissen dat de bijeenkomsten superspreaders kunnen worden, hebben Trump en zijn campagne geen enkele boodschap. Als het aan de president ligt, kust hij zelfs iedere aanwezige die de komende drie weken de moeite neemt om naar hem te luisteren. Op beide bijeenkomsten deze week zaten zijn aanhangers weer dicht op elkaar en hadden slechts weinigen een mondkapje op. “Ik zou naar beneden kunnen komen om iedereen te kussen”, grapte Trump. “Man en vrouw.” Op maandag danste hij zelfs op het podium.

Twitter bericht wordt geladen...

Risicovol

Het presidentiële offensief en de coronaboodschap die Trump uitdraagt, zijn echter risicovol. Ze bevestigen immers opnieuw dat de president de pandemie niet serieus neemt. Adviseurs maken zich dan ook zorgen, zo meldde de goed ingevoerde nieuwssite Axios, dat ouderen op verkiezingsdag Trump in de steek zullen laten.

“Hij heeft het verkloot bij de ouderen toen hij zei dat je je geen zorgen moest maken over het virus en dat je het je leven niet moest laten beheersen”, aldus een campagneadviseur tegen Axios over Trumps boodschap direct na terugkeer uit het ziekenhuis. “Er zijn zoveel grootouders die al bijna een jaar hun kleinkinderen niet kunnen zien.”

Op campagne in Florida hamerde Biden er dinsdag op dat Trump het coronagevaar voor ouderen blijft onderschatten. Mede dankzij de gepensioneerde kiezers won Trump vier jaar geleden met een verschil van slechts 1,2 procentpunt deze staat. Met 29 kiesmannen is Florida cruciaal voor Trumps kansen op een herverkiezing. Zonder Florida heeft de president nauwelijks een kans om aan de 270 benodigde kiesmannen te komen die nodig zijn voor het presidentschap.

Biden: “Je kan worden vervangen, je kan worden vergeten, je bent vrijwel niemand. Zo kijkt hij aan tegen ouderen. De enige oudere waar Donald Trump om lijkt te geven, is zichzelf.”