Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Volgens Indiase studie heb je waarschijnlijk Covid-19 als je deze twee geuren niet meer ruikt

Volgens Indiase studie heb je waarschijnlijk Covid-19 als je deze twee geuren niet meer ruikt
Beeld Shutterstock

Wie in deze tijd geur- en/of smaakverlies bij zichzelf vaststelt, maakt zich terecht zorgen over een eventuele infectie met het coronavirus. Een kleine Indiase studie bekeek dat merkwaardige Covid-19-symptoom wat nader en stelde vast dat het reukverlies gedeeltelijk kan zijn. Twee van vijf onderzochte geuren bleken eruit te springen als besmettingsindicator.

Koorts en droge hoest zijn ongetwijfeld de eerste symptomen die in je opkomen mocht je meedoen aan De Slimste Mens en de term Covid-19 voorgeschoteld krijgen. Maar geurverlies is zeker ook een vaak genoemd euvel dat bovendien meer onderscheidend is als symptoom ten opzichte van andere kwalen zoals de griep: de kans dat je Covid hebt, is niet gering als je plots minder goed ruikt of proeft. De New York Times vermeldt een studie die uitkwam op 87 procent van de Covid-19-slachtoffers die geurverlies hadden. In een onderzoek van het Vanderbilt University Medical Center gaf zelfs een op de vier coronapatiënten aan dat het hun enige symptoom was.

Een studie uit India met 49 asymptomatische Covid-patiënten en met 35 gezonde personen ging na of in hoeverre anosmie (verminderde reukzin) een waarschuwingssignaal is voor een infectie met het coronavirus. De geurtest van het National Agri-Food Biotechnology Institute Mohali en het Postgraduate Institute of Medical Education and Research Chandigarh focuste op vijf geuren waarmee de Indiase bevolking erg vertrouwd is en die ze doorgaans ook makkelijk kan herkennen: pepermunt, venkel, kokosolie, knoflook en kardemom. Bleek dat de besmette deelnemers aan het onderzoek het meest moeite hadden met het ruiken en identificeren van de aroma’s van kokosolie en van pepermunt. Die geuren lijken dus het eerst weg te vallen bij Indiase Covid-patiënten. Bijna 25 procent van de participanten kon geen pepermunt ruiken, bijna 21 procent geen kokosolie, schrijft BGR.

Slechts zes procent van de zieke testpersonen kon geen enkele van de vijf geuren thuisbrengen. Bij de niet-zieke proefpersonen kon iedereen alle geuren ruiken, al sloeg veertien procent bij minstens eentje wel de bal mis. Waarom besmette mensen sommige geuren nog wel en andere niet meer kunnen waarnemen, is nog voer voor verdere studies.

Volgens de onderzoekers kan hun geurtest dienen om asymptomatische Covid-19-patiënten te herkennen.