©  BELGA

NMBS breidt treinaanbod uit in Antwerpen, pendel in haven nog niet mogelijk

Vanaf zondag 13 december 2020 breidt de NMBS haar treinaanbod uit in de provincie Antwerpen. Zo komen er meer treinen tussen Antwerpen-Centraal en Sint-Niklaas en komt er een extra vroege trein naar Turnhout. Dat meldt de NMBS woensdag in een persbericht. Het ringspoorplan, waarbij sporen in de haven worden opengezet voor reizigerstreinen, komt er voorlopig nog niet.

Bron: BELGA

In december wordt de frequentie van de S34 tussen Antwerpen-Centraal en Sint-Niklaas uitgebreid van één naar twee treinen per uur. Deze treinen stoppen onder meer in Antwerpen-Berchem, Antwerpen-Zuid en Zwijndrecht. De bijkomende S34-treinen vervangen tijdens de ochtend- en avondspits de bestaande P-treinen (piekuurtreinen). Tijdens de kerst-, paas- en zomervakantie blijft het aanbod behouden op een S34 per uur.

Ook het IC-aanbod Antwerpen - Gent wordt uitgebreid. Op dit moment rijdt de IC-trein Antwerpen - Gent - De Panne tussen Antwerpen en Gent enkel tijdens het schooljaar. Vanaf december zal deze trein ook rijden tijdens de schoolvakanties. Antwerpen-Centraal, Antwerpen-Berchem en Antwerpen-Zuid krijgen er zo elk uur een trein bij naar Gent, Brugge en De Panne.

Tot slot komt er vanaf december een extra vroege IC-trein van Antwerpen-Centraal naar Turnhout, die zal vertrekken om 5.47 uur. Dat is één uur vroeger dan in het huidige aanbod. Deze trein stopt in Antwerpen-Berchem, Lier, Herentals en Tielen en komt aan om 6.38 uur in Turnhout.

Vorig jaar lanceerden de Antwerpse Open Vld’ers Christian Leysen en Willem-Frederik Schiltz het voorstel nog om de bestaande sporen in de haven open te zetten voor reizigersvervoer, zeker tijdens de werken aan de Oosterweelverbinding. De NMBS reageerde eerst terughoudend, maar liet daarna wel weten te onderzoeken op het ringspoorplan een optie was. “Het project is nog niet van tafel, maar het is niet mogelijk voor het vervoersplan 2020-2023”, klinkt het bij woordvoerder Dimitri Temmerman. “Ringspoor is een project dat we op lange termijn onderzoeken in het kader van het regionaal mobiliteitsplan voor de vervoerregio Antwerpen.”

De uitbreiding van de spoorlijnen kadert in het plan van de NMBS om tegen 2023 het treinaanbod met 4,7 procent uit te breiden. Normaal moesten er dit jaar nog meer uitbreidingsprojecten plaatsvinden, maar die zijn vertraagd door het coronavirus.  

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER